kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mahmud Ahmedicad

İranlı ajanların 'aktarma' durağı Türkiye

Türkiye odaklı yeni bir casus krizi daha... İran muhalifleri konseyi, Ahmedinecad yönetiminin paravan dernek kurduğunu ve Türkiye üzerinden ajanlarını mülteci gibi Avrupa'ya soktuğunu öne sürdü ı..
İran ile Batı arasındaki nükleer çalışmaların yol açtığ kriz, "casuslar savaşına" dönüşerek sürüyor... İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın "Bize saldırı olursa dünyanın dört bir yanındaki ajanlarımız harekete geçer" diyerek ilk sinyallerini verdiği ajan ağı, yeni bir iddiayla ortaya çıktı. Avrupa'ya ajan gönderilirken kullanılan en önemli geçiş merkezi ise Türkiye... Fransa merkezli "İran Ulusal Direniş Konseyi", İran İstihbarat Bakanlığı'nın (VEVAK) Paris'te bir paravan vakıf kurduğunu, bu vakıf üzerinden ajanlarını birer birer Avrupa'ya saldığını iddia etti. Muhaliflerin iddiasına göre paravan vakfın adı, "İranlı Mültecileri Koruma Derneği".

İLTİCALAR DA SAHTE
Bu dernekte yurtdışındaki İranlıların sorunları ve ülkeyle bağlantılarını sağlama amacıyla çalıştığı öne sürülen isimlerle onların mülteci başvurusuyla ülkelere soktuğu sözde mağdur İranlılar aslında birer ajan. Muhalifler, bu dernekte çalışmak ya da iltica başvurusu yapmak üzere belirlenen isimlerin Türkiye'de birkaç ay kaldığını, gerekli bilgi ve emirleri aldıktan sonra Fransa'ya geldiğini öne sürdü. Bu şekilde İran'dan Paris'e geçen ajanlardan biri olan Cevat Firuzmand'ın, eğitimini aldıktan sonra 11 Mayıs 2005'te Türkiye'ye gönderildiğini, diğer İranlı ajanların yardımıyla bir ay konakladıktan sonra, 12 Haziran 2005'te Fransa'ya geçirildiğini söyledi. İranlı muhalifler, Firuzmand'a Türkiye'de yardım eden İran ajanının ise Avrupa ülkeleri tarafından aranan Kerim Haci olduğunu bildirdi. Firuzmand'ın, ABD'de İran'a nükleer parça sağlamak suçundan tutuklanan İran asıllı ABD vatandaşı Muhammed Allavi ile de yakından ilişkili olduğu belirtildi. Bir ay önce İsrail de "İran'ın casusluk girişimlerinin çoğunun İstanbul'daki konsolosluğunda başladığını" öne sürmüş, iki ülke arasında kriz yaşanmıştı.