kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanı Sezer, TSK Beslenme Kanunu'nu onayladı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5668 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Beslenme Kanunu''nu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanan kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Askerlerin beslenmesi konusunda uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanmasını, askerlerin dengeli ve yeterli beslenmesini ve bu konudaki çok sayıda yasal dayanağın birleştirilmesini amaçlayan kanuna göre, askeri kurumlarda, günlük yemek bedelini aşmayacak şekilde, beslenmeye elverişli her türlü gıda maddeleri ile yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak en az 3 öğünlük, gerektiğinde de ara öğünleri içeren günlük yemek çizelgesi hazırlanacak.

Cumhuriyet ve Zafer bayramlarında, dini bayramların her gününde ve yılbaşında ara öğün verebilmek için günlük yemek bedelinin yüzde 50 fazlasına kadar yemek çizelgesi düzenlenecek. Kazandan yemek verilmesi mümkün olmayan askeri öğrenci, erbaş ve erlere tayın bedeli verilecek. Ayrıca, askerlik şubelerince celp ve kıtalarına sevk edilenlere, kıta veya kurumlarından terhis edilenlere ve hava değişimine gönderilenlere, askerlikten sayılan gün kadar tayın bedeli ödenecek.

HİZMET SATIN ALINABİLECEK

Kazandan beslenecek personel için; yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir kısmı veya tamamı dışarıdan satın alınabilecek. Zorunlu nedenlerle içme suyu ihtiyacı olduğunda, en üst düzey komutanların onayıyla, zorunluluğun devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük 3 litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilecek.

GÜÇLENDİRİLMİŞ YEMEKLE BESLENECEKLER

Normal çalışma koşullarından daha yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimlerin yapılması için gerekli kaloriyi sağlamak amacıyla günlük yemek bedelinin yüzde 25 artırılmasıyla elde edilen ''güçlendirilmiş yemek bedelinden'' yararlanacak askeri personel şöyle: ''Savaş ve askeri harekatlarda bulunan; deprem, sel, orman yangınları gibi doğal afetlerde arama, kurtarma ve söndürme görevi yapan; terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatıyla görevli; çalışma koşulları gereği yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimleri yapan; TSK spor takımlarından, yoğun beden hareketlerini yapan takımların toplu olarak çalışma kamplarında bulunan birlik personelleri.''

3 BİN KALORİ

Yemek çizelgesi hazırlanırken, eskisi gibi çok sayıda ölçüt tablosu değil, akademik kuruluşların yayınlarından yararlanılarak hazırlanan tek bir ölçüt tablosu esas alınacak. Personelin günlük kalori ihtiyacının yeniden hesaplanarak, yemekler 5 besin grubundan, günlük olarak alınması gereken yaklaşık 3 bin kalorilik besin ögelerinin miktarları gözönüne alınarak seçilecek. 3 ana öğünün, gerektiğinde 2 ara öğünden oluşacağı yemek çizelgesindeki kalorinin yüzde 57'si karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 28'si yağlardan oluşturulacak.