kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Başbakan Anayasa Mahkemesinden hak ettiği cevabı almıştır"

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan Anayasa Mahkemesi'nden hak ettiği cevabı almıştır'' dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal'ın başkanlığında toplandı. Alınan bilgiye göre toplantı devam ederken Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun yaptığı açıklamaya ilişkin bilgilendirilen Baykal, bu konuda değerlendirmelerde bulundu. ''Başbakan hukuka karşı terör uyguluyor son derece sorumsuz davranıyor'' diyen Baykal'ın şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi: ''Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak karar verdikten hemen sonra Başbakan demokrasiye kurşun sıkıldığını söylemiş, tepkiler üzerine de sözlerinin Anayasa Mahkemesini değil beni hedef aldığını ifade etmişti. Ancak dünkü konuşmasında da kararın dayatmayla alındığını, yüz karası olduğunu söylüyor. Çok ağır hakaretlerde bulunuyor. Kim, kimler dayatmada bulunmuştur? Bir mahkemeye kim dayatma yapabilir? Başbakanın Türkiye'de anayasal kurumlarla kavgalı ve bizzat kendisinin istikrarsızlığın kaynağı olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Herhalde tarihinde ilk kez Anayasa Mahkemesi heyeti bir başbakana cevap vermiş ve suç duyurusunda bulunmak zorunda kalmıştır. Bu bir başbakan için çok ağır bir durumdur. Başbakan Anayasa Mahkemesinden hak ettiği cevabı almıştır.''

Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir süre önce yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarını da hatırlatan Baykal, ''Başbakan en yakınlarının bile bu görüşmenin içeriğinden haberdar olmadığını söylüyor. Bu kadar gizli tutulan ne olabilir? Rejimlerle ilgili görüşmeler mi yapılmıştır, mesajlar mı verilmiştir? Bunları öğrenmek kamuoyunun en doğal hakkıdır'' diye konuştu. Baykal, Başbakan'ın bu konuda açıklama yapmak zorunda olduğunu savunarak, açıklama yapılmadığı sürece spekülasyonların önlenemeyeceğini kaydetti.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Baykal, TBMM'de yarın cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik Anayasa değişikliğinin ikinci oylamasının yapılacağına dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Sezer'in bu değişikliği daha önce geri gönderdiğini vurgulayan Baykal, bu durumda yarın 367'nin altında bir oyla düzenlemenin kabul edilmesi halinde Anayasa değişikliğinin reddedilmiş sayılacağını söyledi.

Seçimden sonra oluşacak yeni meclisin ilk görevinin TBMM başkanını ardında da cumhurbaşkanını seçmek olacağını ifade eden Baykal, cumhurbaşkanının mutlaka uzlaşmayla seçilmesi gerektiğini, bu konuda parti olarak gerekli çabayı göstermeye hazır olduklarını belirtti. Bu arada toplantıda genel seçime yönelik çalışmalar da gündeme geldi. CHP Parti Meclisinin milletvekili aday listesini kesinleştirmek üzere 3 Haziran Pazar günü saat 20.00'de toplanması kararlaştırıldı. Seçim takvimine göre, listelerin Yüksek Seçim Kuruluna 4 Haziran Pazartesi günü saat 17.00'e kadar sunulması gerekiyor.