kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
77 yaşındaki Aktuna iki dönem üst üste sağlık bakanlığı yaptı.

Aktuna'nın Çin'deki sağlık raporu: Kanser yüzde 70 küçüldü

ESRA TÜZÜN
Eski Sağlık Bakanı psikiyatrist Yıldırım Aktuna Pekin'de pankreas kanseri için gen tedavisi görüyor. Çinlilere göre, özel bir doktor heyeti tarafından tedavi edilen Aktuna'nın tümörü yüzde 70 oranında küçüldü..
Eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna da Pekin'de kanser tedavisi gören Türk hastalar arasında bulunuyor. Geçtiğimiz kasım ayında kanser teşhisi kesinleşen ve şubat ayında pankreas ve karaciğerine yayılmış kanser tablosuyla Çin'e gelen Aktuna, 12 haftadır kanser tedavi programından yararlanıyor. Aktuna tam olarak 10 Şubat'ta Çin'de uygulanan tedavi programına katılmak için Pekin'e geldi. 15 Şubat'ta tedavisine başlandı. Kansere karşı Çin'de uygulanan gen ilacı Aktuna'ya da veriliyor. Daha az oranlı kemoterapi yani klasik ilaç tedavisi ile destekleniyor. HIFU denen ultrason dalgaları ile tümörü ısı ile yakılmaya çalışılıyor.

TÜMÖRÜ 1.4 SANTİME İNDİ

Aktuna'nın gördüğü tüm tedavi sonucu raporlarına geçtiğimiz hafta kaydedilen notta, tümörlerinin küçüldüğü yazıldı. Pankreasında 4.8 santim büyüklüğünde bulunan tümörün 1.4 santime indiği, hastane kayıtlarına geçti. Karaciğerine yayılan tümörlerin çoğu da yok olmuştu. Ancak kanser aktivitesini sürdürüyordu. 12 hafta boyunca burada uygulanan tedavi protokolünden yararlanan Aktuna'nın haziran ayı sonunda Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

SABAHLARI SPOR YAPIYOR
Pekin'de devlet protokolünden sayıldığı için Türk hastalardan ayrı bir hastanede tedavi gören Dr. Yıldırım Aktuna tedavisinin sonuçları netleşene kadar burada uygulanan tedaviye yönelik bir açıklama yapmak istemediğini söyledi. Yapacağı açıklamanın Türkiye'den hastaları Pekin'e davet anlamını taşıyabileceği üzerinde ısrarla duran Aktuna, yalnızca Türkiye'ye "sağlık durumunun iyiye gittiği" yönünde mesaj verdi. Çin'de her gün bir saat spor yapan, bunun dışında hastanede kalan ve uygulanan tedaviye katılan Aktuna, kendisi için özel olarak hazırlanan Türk yemeklerinden yiyor. Sonuçta Dr. Yıldırım Aktuna da Çin'de dünyada yeni denenen tedavi metotlarından biriyle kansere umut arıyor.