kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Barış elçisi' yolladı

Fransa lideri Sarkozy, tansiyonu düşürmek için danışmanını hafta sonunda Ankara'ya gönderdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili de 'müzakere başlığı açılmasını durdurmayacağız' dedi..
EN SESSİZ ZİYARETÇİ
Hafta sonunda Ankara'nın önemli bir konuğu vardı. Ziyareti ancak o döndükten sonra ortaya çıkan kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin danışmanıydı. Danışman Jean David Levitte'in sessiz sedasız geçen ziyaretini ortaya çıkaran, Fransa'nın önde gelen gazetesi Le Figaro oldu. Seçim kampanyası aşamasında, seçildikten sonra ve ilk Avrupa Birliği resmi ziyaretinde Türkiye karşıtı söylemlerini sürdüren Sarkozy, oluşan gerilimi dindirmek için harekete geçti. Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiğini savunan, "Akdeniz Birliği" kurulup başına Türkiye'nin geçebileceği önerisini getiren Sarko, tansiyonu düşürme niyetinde.

'SEÇİMİ ETKİLEMESİN DİYE'
Figaro gazetesi, "Sarkozy'nin danışmanı Levitte, Avrupa ve Fransa-Türkiye ilişkilerini zedelemeyecek bir yol aramak üzere Türkiye'ye gitti. Geriye Fransız kamu oyuna müzakerelerin neden devam edeceğini anlatmak kaldı" diye yazdı. Fransa'nın eski ABD Büyükelçisi olan danışman Levitte'in bu ziyaretinin, Başbakan Erdoğan'la Sarko arasındaki telefon görüşmesinden kısa süre sonra gerçekleşmesine de dikkat çekti. Gazeteye göre "müzakerelerin kesilmesi yönünde adım atılmamasında, Türkiye'deki seçimler de dikkate alınıyor. Fransa, müzakereleri veto ederlerse Türkiye'de istikrarsızlığa yol açabileceği endişesi taşıyor."

"TÜRKİYE AB'YE AİT DEĞİL"
Sarkozy, elçisini Ankara'ya gönderdi ancak Almanya'nın önde gelen aylık haber dergisi Cicero'ya şunları söyledi: "Krtilerlerin yerine getirilmesi sorunu çözmüyor. Ben, Türkiye hakkında her zaman açıkça şunu söyledim. Avrupalı olmadığı için Türkiye'nin AB üyesi olmaması gerektiğine inanıyorum. Ancak Türkiye'nin AB'ye girmemesi, AB'den uzaklaşması anlamına gelmemeli. İlişkilerimizi imtiyazlı ortaklık çerçevesinde derinleştirmeliyiz... Sarkozy'nin önceki gece "Randevumuz aralık ayında" şeklindeki sözlerine dün bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi açıklama getirdi. "Sayın Sarkozy'nin başka öncelikleri var. Yeni başlık açılmasını durdurma planı yok" dedi.
Haberin fotoğrafları