kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ankara'yı kana bulayan Akkuş 1996'daki eylemde.

İşte Ulus'u vuran bombacı

Canlı bomba Güven Akkuş'un, 1996 yılında üç kişinin öldüğü 1 Mayıs eylemlerinde İETT otobüslerini ateşe veren grup içinde yer aldığı ortaya çıktı..
Ulus'taki Anafartalar Çarşısı önünde üzerinde taşıdığı bombayı patlatarak çoğunluğu gecekondu semtlerinde oturan 6 kişinin ölümüne neden olan Güven Akkuş'un Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) örgütüne üye olmaktan yargılandığı belirlendi. Kayıtlar, Akkuş'un 1996'da 4 aylık süreçte aktif eylemlere katıldığını gösteriyor. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi ve Bakırköy Başsavcılığı kayıtlarından edinilen bilgilere göre, Akkuş ilk eylemini, Bakırköy Atışalanı Karabayır mahallesinde yaptı. 19 Şubat 1996'daki bu eylemde TİKB'nin izinsiz gösterisi sırasında gözaltına alındı. Bakırköy Başsavcılığı'ndan "herhangi bir örgüt bağlantısı bulunamadığı" gerekçesiyle serbest bırakıldı. Yine birkaç gün sonra izinsiz gösteriye katılmaktan yeniden savcı önüne çıkarıldı ve yine serbest kaldı. Güven Akkuş, 22 Nisan 1996'da Yenibosna'da aynı örgütün propagandasını içeren afiş asmak eyleminden sonra gözaltına alındı.

TİKB ETKİLİ OLDU
1979 doğmulu Akkuş, Yenibosna'daki bu eylemden 8 gün sonra bu kez Kadıköy'de 1 Mayıs eylemlerinde ortaya çıktı. 'Varoş' eylemi olarak bilinen ve 3 kişinin öldüğü, 50'si polis 67 kişinin yaralandığı olaylarda DHKPC ile Akkuş'un bağlı olduğu TİKB etkili oldu. İstanbul'un değişik yerlerinde yaşanan olayların Kadıköy'deki ayağında çok sayıda İETT otobüsü molotof kokteylleriyle yakıldı. Akkuş, bu eylemlerden sonra gözaltına alınarak o dönemde halen faaliyette bulunan İstanbul DGM Başsavcılığı'na çıkarıldı. İstanbul DGM Başsavcılığı, Akkuş'un da aralarında bulunduğu grup hakkında "yasadışı örgüt üyesi olmak"tan dava açtı. Yaklaşık 1.5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Akkuş hakkındaki davanın halen sürdüğü, Ocak 2007'de ise zaman aşımına girdiği belirtildi.

DEDESİ: TANIMAM
Akkuş'un ailesi uzun yıllar önce Sivas - Zara'dan İstanbul'a göç etti. Akkuş'un nüfus kaydının halen bulunduğu Çaypınar köyü Muhtarı Şükrü Akkuş, Güven Akkuş ile sadece soyadı benzerliği olduğunu, Güven Akkuş'un babasının öldüğünü, 90 yaşlarındaki dedesi Nuri Akkuş'un 2 yıldır köyde yaşadığını belirterek, ''Güven Akkuş'u görsem tanımam. İstanbul'da doğdu. Köye hiç gelmedi" dedi. Akkuş'un İstanbul'da yaşayan ailesiyle de 9 yıldır görüşmediği öğrenildi. Akkuş'un aile bireyleri İstanbul'da gözaltına alındıktan kısa süre sonra olayla bir ilgilerinin bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldılar.

İNTİHARA EĞİLİMLİ AİLE
Güven Akkuş'un Küçükcekmece Mehmet Akif mahallesindeki Tahsin Banguoğlu İlköğretim Okulu'nda bir süre eğitim gördüğü, 14 yıl önce kaydını Fatih Arpaemini mahallesindeki Vatan Lisesi'ne yaptırdığı ancak henüz lise 1'deyken okulu terk ettiği tespit edildi. Akkuş'un okula kaydolurken gösterdiği adreste yıllar önce terk edilmiş yıkık bir yapı bulunduğu belirtildi. Güven Akkuş'un intihara eğilimli bir aileden geldiği ortaya çıktı. Emniyet, Akkuş'un amcası ile ağabeyinin 2001 yılında intihar ettiğini belirledi.

CEZAEVİNDE PKK'LI OLDU
Emniyet birimleri, cezaevinden 1998 yılında tahliye olan Güven Akkuş'un, yasadışı yollardan Hollanda'ya kaçtığını belirledi. Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) sempatizanı olarak girdiği cezaevinde PKK'lı olarak çıkan Akkuş'un, Hollanda'ya PKK'lı militanlarca kaçırıldığı saptandı. Ulus'taki saldırıdan bir gün önce, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce TİKB'ye operasyon düzenlendiği ortaya çıktı. Operasyonda gözaltına alınan 6 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Ancak operasyonun Akkuş ile ilgili olmadığı belirtildi. Cezaevine konulan TİKB'lilerin 1 Mayıs'taki yasadışı faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı bildirildi.

KARDEŞLERİ İFADE VERDİ
Öte yandan, intihar eylemcisi Güven Akkuş'un anne ve babasının hayatını kaybettiği öğrenildi. Akkuş'un İstanbul'da yaşayan 1 abla ve 1 ağabeyinin bulunduğu, polisin abla ve ağabeyin de ifadelerine başvurduğu öğrenildi. Akkuş'un kardeşleri polise verdikleri ifadede, Akkuş'tan uzun süreden beri haber alamadıklarını en son Hollanda'ya gittiğini duyduklarını söyledikleri öğrenildi. Polis bu sırada, Güven Akkuş'un ağabeylerinden birisi ile amcasının daha önce intihar ettiği gerçeğini ortaya çıkardı.
Haberin fotoğrafları