kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

AK Parti'nin AK zenginleri!

Eski para, yeni parayı kovar mı? Görünen o ki, eski parayı temsil edenler güç erozyonuna uğradı, yeni para temsilcileri sessiz sedasız güçleniyor!.. Diyeceksiniz ki, "Kim bu eski ve yeni paracılar?"
Eski parayı, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri temsil ediyor. Yeni para temsilcileri ise "AK zenginlerden" oluşuyor.
Sakın, "Nerede AK zenginler?" demeyin! Çoğu tarikat ve cemaat kültüründen geliyor. Kimsesizlerin kimsesi olmaya özen gösteriyor. "Bir dolar milyarderi yerine bin dolar milyoneri" hedefi koyan AK Parti'yle birlikte yürüyor.
Daha ne olsun!..
Her iktidar kendi zenginini yaratır. AK Parti de, 4.5 yıllık iktidar döneminde zenginini yarattı. Üstelik, "Sivil ve askeri darbelere karşı AB, ekonomik program için IMF ve küreselleşme" diyen TÜSİAD'la bile uzlaştı! AK zenginlerin bir bölümü TÜSİAD'a yerleşti. Şirket yönetimlerine emekli askerler, bürokratlar transfer edildi.
Tartışmasız, AK zenginlerin bir bölümünü "Anadolu Aslanları" diye tanıdık. Zenginleştikçe kendilerine, "Muhafazakâr liberal" dediler. Artık çocuklarını iyi okullarda okutuyor, kentli olmaya ve sınıf atlamaya çabalıyorlar. AB'ye doğrudan mal satıyor, şehirlerinde yabancı konuk ağırlıyor, ama içki servisi yapmıyorlar!
Çünkü hedefleri, küresel şirketlerle stratejik ortaklık!..
10 yıl önce çekim merkezleri MÜSİAD'dı. Şimdi İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası'na (İSO) yerleştiler.
Hatta TOBB'un zirvesinde bile görev yapıyorlar.
Zaten MÜSİAD'ın eski başkanı Erol Yarar, Yeni Şafak'ta yapılan bir söyleşide, "Yeni bir burjuvazi yükseliyor. Anadolu kökenli bu insanlar, Anadolu'nun hızlı sanayileşen şehirlerinde esnaflık yaparken artık sanayici oldu. Yakında Türkiye için motor güç haline gelecekler. İsimlerini daha çok duyacağız" diye durumu özetliyor.
Demek ki, Türkiye "Müslüman sosyete" ile tanışacak!
Ancak zengin olmak burjuva olmaya yeter mi? Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç, "Japonya bile kendi burjuvasını yaratamadı. AK Parti bunu nasıl başaracak?" diye soruyor.
Haksız değil!
Bu durumda AK Parti zenginlerine bakmak şart. Bulaç diyor ki, "AK Parti zenginleri rantiye. İhale takip ediyor, komisyonculuk yapıyor. Üretmiyor."
Doğrusu değerlendirme kafamızı karıştırıyor.
Çünkü Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Ege Sanayi Odası Üyesi Fikret Mısırlı, İTO Meclis Üyesi Nuri Albayrak, Laleli İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Karahan, Malatya İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, İSO Meclis Üyesi Ragıp Gültekin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyesi Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD üyesi Fatih Recep Saraçoğlu ve MÜSİAD üyesi
Sait Kılıç, Atasay'ın sahibi Cihan Kamer ile Kiler Market'ten Vahit Kiler, AK zenginler listesinde baş sırada. Üretiyor, iş ve aş sağlıyorlar.
Peki, rantiye olan komisyonculuk yapan AK zenginler nerede? Çoğu, Konya, Kayseri, Malatya, Sıvas, Elazığ gibi çekim merkezlerinde yaşıyor. Açıkçası sermaye el değiştiriyor.
Ne diyelim!