kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akıllı evler irisi tarayarak sahibini gözünden tanıyor

Ebru ERDOĞAN
COMPEX Consumer 12. Uluslararası Tüketici ve Ev Elektroniği Şovu, bugün başlıyor. Fuarda sergilenecek akıllı ev, konutta teknolojinin geldiği son noktayı gösterecek..
Hızına yetişilemeyen teknoloji, her geçen gün yepyeni bir alanda kendini gösteriyor. Yaşamı kolaylaştırmanın da ötesinde, konforda sınır tanımayan teknolojinin en yeni ürünleri, bugün COMPEX Consumer 12. Uluslararası Tüketici ve Ev Elektroniği Şovu'yla Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde başlıyor! Rönesans Fuarcılık tarafından organize edilen ve 27 Mayıs'ta sona erecek fuarın en önemli "şov"unu hiç şüphesiz, "akıllı ev" oluşturacak. KC Group tarafından 350 metrekarelik alana kurulacak akıllı evde teknoloji, hayallerinizin de ötesine geçecek. Çünkü bu evde yok yok. Her ne kadar bir ses sisteminin fiyatı 30 bin Euro olsa da, teknolojinin evde yapabileceklerini görmek herkese keyif verecek.

Golf eve taşınıyor
Akıllı Ev'in görenlere şaşkınlık verecek en önemli ürünlerinden biri, iris tanıma metoduyla açılan ve evlerde kullanılabilen teknolojik kapısı. Rönesans Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Göksel'in anlattığına göre, Panasonic tarafından yapılan bu sistemle ev, sahiplerini tek tek tanıyor ve içeri girene göre odanın rengini değiştirebiliyor. Türkiye'de ilk defa sergilenecek "Golf Simülatörü" de bu fuarda, akıllı evde görücüye çıkacak. Hobi odasında yer alacak simülatör, gerçek golfü eve taşıyor. Zira golf, gerçek golf sopası ve topu ile oynanırken, perde üzerinde sanal olarak aktif hale geliyor. Simülatör, tüm kapalı mekanlara olduğu gibi evlerin çalışma odalarına da kurulabiliyor. Golf sisteminin fiyatı, 30 bin Euro'dan başlıyor.

Ev sistemlerinin Rolls Royce'u
Tüm markaların en ileri ürünlerini akıllı eve koyacaklarını dile getiren İsmet Göksel, "Evin içinde o kadar iddialı ürünler var ki, evin toplam maliyetine ulaşmakta zorluk çekiyoruz" diye konuşuyor. Ev sistemlerinin Rolls Royce'u olarak kabul edilen, ABD'li Crestron'un, duvarların içine yerleştirdiği ses sistemiyle duvarları hoparlör haline getirdiğini dile getiren Göksel, KEF, Marantz gibi şirketler tarafından yapılan ses sistemlerinin 100 bin Euro'ya kadar çıktığını ifade ediyor. Akıllı evin konforu bunlarla da sınırlı değil. Türkiye'ye ilk defa gelecek olan ve dizaynda dünya çapında tanınmış bir marka olan Gronje'nin buzdolabı ve mutfak eşyaları da akıllı evin en ilgi çekici ürünleri arasında yer alıyor. Dizayna çok önem veren şirket, buzdolabının kapağına yerleştirdiği değerli taşlarla, paha biçilmez ürünler ortaya çıkarıyor. Akıllı evin güvenlik sistemi de akıllara durgunluk verecek seviyede. Örneğin siz dışarıdayken evinize hırsız girdiğinde, evin kamerasının kaydettiği hırsızın görüntüsü cep telefonunuza geliyor. Talimatınız doğrultusunda bu görüntü bölge karakoluna da gönderilebiliyor. Öte yandan dünyanın neresinde olursanız olun, çocuğunuzun evdeki yaşamını izleyebiliyor ve gerekli uyarıları yapabiliyorsunuz. Akıllı ev, 900 dereceye dayanıklı kablolarıyla da yangına karşı maksimum güvenlik sağlıyor.
Haberin fotoğrafları