kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
A. Doğan

Bulgaristan'ı AP'de iki Türk temsil edecek

Murat KARPUZ/DIŞ HABERLER
Üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi, Avrupa Parlamentosu seçiminde ikinci oldu. Kazanılan 5 sandalyenin ikisi Türk vekiller Hüsmenova ve Kazak'a gitti..
Avrupa Birliği'nin yeni üyesi Bulgaristan, nüfusuna orantılı olarak Avrupa Parlamentosu'nda 18 vekille temsil edilme hakkı kazandı. Vekilleri belirlemek için geçtiğimiz pazar ülkede ilk kez yapılan seçimlere "Türk damgası" vuruldu. Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) ikinci parti olarak AP'ye 5 vekil gönderme hakkını kazandı.

YÜKSEK LİSANSLI
Filiz Hüsmenova ve Metin Kazak, HÖH'ün AP için aday gösterdiği ve seçimi kazanan iki Türk. Silistre doğumlu Filiz Hüsmenova (41) Fransızca ve Rusça filoloji masterı var. Bulgaristan meclisinin de etkin milletvekillerinden. AB bünyesinde kurulan Bölgesel Gelişim Komitesi'nin onursal başkanı. Metin Kazak (35) ise partinin genç ve enerjik yüzü olarak biliniyor. Bulgaristan doğumlu. Uluslararası hukuk yüksek lisans diploması var. Bulgaristan Ombudsman Yardımcısı.

IRKÇILAR ŞOKTA
HÖH lideri Ahmed Doğan, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada "Bu bizim için zafer. Hristiyan ve Müslüman, Bulgar,Türk ve Romanları tek bir çatıda birleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Irkçı ATAKA partisi lideri Volan Siderov "Bulgaristan'ın Türkiye'nin temsilcilerini AP'ye göndermesi üzücü bir sonuç" sözleriyle tepkili. Parti, Türk azınlığın oy kullanmasını zorlaştırmak için bir çok yasa tasarısı sunmuştu.
Haberin fotoğrafları