kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Yine Suriye'nin işi"

Bilge ESER/DIŞ HABERLER
Lübnan'da iç savaşı andıran çatışmalarda ölü sayısı 81'e çıktı. Ülkedeki gazetecilere göre olayın arkasında Şam yönetimi var: 'Fetih El İslam örgütünü onlar kışkırtıyor. Amaçları, BM'den Hariri suikasti için mahkeme kararı çıkmasını önlemek...' ..
Lübnan son 30 yılın en büyük iç çatışmasına sahne oluyor. Hükümetin "vur" emri vermesinin ardından ordu, El Kaide'yle bağlantılı olduğu belirtilen Fetih El İslam örgütünün konuşlandığı mülteci kampına 3 gündür operasyon düzenliyor. Yaşanan kriz üzerine görüştüğümüz uzmanlar, 30'u asker en az 81 kişinin öldüğü çatışmaların zamanlamasının altını çizdi. Olayların arkasında Suriye'nin olduğunu söyleyen kaynaklar, çatışmaların özellikle eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastinin Birleşmiş Milletler'de ele alındığı döneme denk gelmesine dikkat çekiyor.

SURİYELİ YARALI VAR

BM Güvenlik Konseyi, Hariri suikastinde Suriye parmağı olduğunu savunan Lübnan hükümetinin talebi üzerine bir mahkeme kurulup kurulmamasına karar verecek. Suikast raporu taslağı görüşülürken mahkeme kurulması kararı alınırsa, Suriyeli yetkililerin zan altında kalacağı belirtiliyor. İşte bu kritik dönemde telefonla görüştüğümüz Lübnanlı bir gazeteci şu açıklamaları yaptı: "Kamptan yaralı çıkarılanlar arasında neredeyse hiç Filistinli yok. Çoğu Suriyeli, Bengalli ve Yemenli bile var. Bunlar Lübnan'ı karıştırmak için buraya geliyorlar. Bazıları da Irak'a giderek orayı karıştırıyor. Hepsini de Suriye yönetiyor..."

İNTİHAR EYLEMİ YAPTILAR
Çatışmalar, Trablus kenti yakınlarında yaklaşık 30 bin mültecinin yaşadığı Nahr el Bared kampında yaşanıyor. Kaynaklar, Fetih El İslam örgütünün arkasında Suudi Arabistan'ın da olabileceğini öne sürüyor. Suriye'nin BM daimi temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, "Örgütün bazı üyeleri, El Kaide bağlantılarından ötürü Suriye'de 3-4 yıl hapis yatmışlardı. Sonra bırakıldılar ve ülkeyi terk ettiler" dedi. Örgüt liderlerinin çoğunun Filistinli, Ürdünlü ve Suudi olduğunu, aralarında birkaç Suriyeli olabileceğini kaydetti. Lübnan'daki muhalefetin önde gelen isimlerinden Dürzi lider Velid Canbolad da, Beyrut'ta düzenlenen 2 bombalı saldırının ardından, bu tip olayların artacağı görüşünde olduğunu söyledi. Silah seslerinin dinmediği kampta dün bir intihar eylemi gerçekleşti. Fetih El İslam örgütü üyesi bir militan, ordu tarafından kuşatılınca üzerine sardığı bombaları patlattı.