kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

RTÜK tasarruf yapacak

Yeni Haber
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yereller dahil tüm radyo ve televizyonların izlenmesini olanaklı hale getirecek olan Sayısal Arşiv ve Analiz Sistemi'nin (SKAAS) çok güç harcaması ve bu gücün bir süre RTÜK altyapısından temin edilecek olması nedeniyle, kurumda kullanılan tüm elektrikli cihazların çalıştırılmasında tasarrufa gitme kararı aldı.

RTÜK'ün yayınladığı genelgede, Türkiye genelinde yapılan televizyon yayınlarının Üst Kurul'un Ankara Bilkent hizmet binasında izlenmesini ve kaydedilmesini sağlayacak olan SKAAS'ın yazılım ve donanım malzemesinin temin edildiği ve sistemin çalışır hale geldiği bildirildi. Sistemin önümüzdeki günlerde devreye girmesinin planlandığı belirtilen genelgede, SKAAS sisteminin techizatının belli bir düzeyde güç tüketeceği ve bu gücün geçici bir süre için RTÜK'ün mevcut altyapı olanaklarından temin edileceği kaydedildi.
Genelge şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 21/05/2007 tarihinden itibaren hizmet binamızda bulunan bazı elektrikli cihazlar devre dışı bırakılacak (su ısıtıcıları, klimalar, havalandırma cihazları vb.) ve aydınlatmada tasarrufa gidilecektir. Aynı zamanda bu süreç zarfında enerji sarfiyatını azaltmak için gerekmedikçe bilgisayar ve monitörlerin açılmaması, fotokopi, yazıcı ve faks cihazlarının özenle kullanılması, izleme ve değerlendirme dışında odalarda bulunan televizyonların kullanılmaması, mesai saatleri içerisinde çalışma ofislerindeki flüoresan lambaların kullanımına özen gösterilmesi, çay ocaklarındaki ve kuaförlerdeki elektrikli cihaz kullanımını asgariye indirilmesi, alınması planlanan tedbirlerden bazılarıdır."

SKAAS YURT DIŞINA DA İHRAÇ EDİLEBİLİR

Dünyada bir ilk olan SKAAS sistemi TÜBİTAK tarafından tasarlandı. Türkiye'deki tüm yerel ve ulusal radyo televizyonların bir merkezde izlenmesini ve kaydedilmesini sağlayacak olan sistemin başarılı olması halinde yurt dışına ihracı gündeme gelecek.
SKAAS ile RTÜK ve emniyet arasında imzalanan bir protokolle şuanda emniyet tarafından izlenen yerel kanalların tamamı RTÜK tarafından izlenebilecek.

Sistem ile ayrıca, merkeze aktarılacak tüm radyo ve televizyon yayınları "Google" türü arama motorları ile takip edilebilecek. Motora "irticai", "bölücü", "pornografik", "misyoner faaliyetler" vb. sözcükler yazılarak, yapılan tüm yayınlar objektif olarak değerlendirilebilecek.

Edinilen bilgiye göre, Üst Kurul'a sınav ile alınan 70 kadar personel SKAAS sisteminde görevlendirilecek. Öte yandan Üst Kurul'un, sistemin kurulabilmesi için 12 milyon dolar harcadığı öğrenildi.

(ANKA)