kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tarihi eserler, kendileri gibi tarihi olan Kayserili Ahmet Paşa Konağı'nda iyileştirilecek.

Tarihi eserlerin de artık hastanesi var

Ercan SARIKAYA/ MERKEZ
Türkiye'nin ilk tarihi eser hastanesi gelecek ay Süleymaniye'de açılacak. Hastanede uzmanlar tarafından incelenecek tarihi eserler, verilecek reçetelerle restore edilecek..
Süleymaniye'deki tarihi Kayserili Ahmet Paşa Konağı, Türkiye'nin ilk tarihi eser hastanesi oluyor. Haziran ayında faaliyete geçecek olan hastanede, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar görev yapacaklar. İstanbul Koruma, Uygulama ve Denetim Büro Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan tarihi eser hastanesi 40 bin tarihi esere sahip olan İstanbul ve tüm Türkiye'ye hizmet verecek.

HASTALIK TESPİTİ YAPACAKLAR
Hastanede tarihi eserlerden alınan numuneler laboratuvar ortamında incelenecek. Mikroskopla eserin yapımında kullanılan malzemeler belirlenip, içindeki bakteriler değerlendirilecek. Böylelikle tarihi eserin yıkılmasına neden olan bakteriler ortaya çıkacak. Eserin hangi malzemelerden yapıldığı ve kullanılan harcın cinsi, içindeki malzemeler de tespit edilecek. Uzmanlar labortuvar ortamında tarihi eserle ilgili 'hastalığın' sebebini tespit ettikten sonra eserin yeniden hayata geçirilebilmesi için reçete yazacaklar. Reçetede tarihi eserin nasıl onarılacağı, hangi malzemelerin tamir için kullanılacağına dair bilgiler bulunacak. Hastaneden tarihi eserle ilgili tespitleri ve reçeteyi alan şahıs yada kurum bu reçeteye uygun olarak restorasyon yapacak.

ENSTİTÜ OLACAK
İstanbul Koruma, Uygulama ve Denetim Büro Müdürü Şimşek Deniz "Herşey hazır. Binadaki tadilat ve iç mekân çalışmaları bitince malzemelerin siparişi verildi. Burada yapılacak tespitler ve verilecek reçetelerle tarihi eserler aslına uygun restore edilecek" dedi.