kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Mühendislerimle iftihar ediyorum çok mutluyum'

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Türkiye'nin duayen otomotivcisi İnan Kıraç, sonunda bir hayalini daha gerçekleştirdi ve yıllar önce teknolojisine muhtaç olduğumuz ABD'ye, kendi mühendislerinin geliştirdiği taksilerle 'Hem imalatınız hem de mühendislik kaliteniz çok iyi' dedirtecek..
Sonunda oldu! İnan Kıraç'ın en büyük hayallerinden biri gerçek oldu. Türk otomotiv sanayiinin duayen ismi İnan Kıraç'ı telefonla arayıp, 'Sonunda tereciye tere satar hale gelmişsiniz, öyle mi?' diye sordum. Kıraç pek keyifliydi. 'Doğru, tereciye tere satar hale geldik. ABD'nin taksilerini Karsan fabrikasında üreteceğiz' dedi. Aslında İnan Kıraç, eşi Suna Kıraç'ın özel durumu nedeniyle uzun zamandır kendini güncel işlerden sıyırmıştı. Telefonda da 'Ben arkadaşlarıma ağabeylik yapıyorum ve bugün onlarla iftihar ediyorum' dedi. ABD'de taksilerin otomobilden bozma olduğunu ve şoför kabininin koruma kısmı nedeniyle hem dar olduğunu hem de engelli insanların binmesinin mümkün olmadığını anlatan Kıraç, kendilerine sunulan proje üzerinden hazırladıkları teklifin kabul gördüğünü söyledi.

MÜHENDİSLİĞİ ALMAK AYRI GURUR
ABD ağır vasıtanın bir adaptasyonla taksi haline getirilmesini isteyince, Karsan'ın mühendisleri de bu prototip üzerinde çalışmış ve yeni bir model geliştirmişler. Yani İnan Kıraç, projenin mühendisliğini de Karsan'ın almış olmasının ayrı bir gururunu yaşıyor. 'Beni çok mutlu etti bu sonuç' diyen İnan Kıraç, pek çok şirketin arasından Karsan'ın sıyrılmasından dolayı gururlu. Kıraç bu durumun Türkiye'nin hem mühendislik hem de imalat kalitesini artık ispatladığı görüşünde. İnan Kıraç'ı yakından tanıyanlar onun yıllardır savunduğu fikirlerin birer birer fiili olarak gerçekleştiğini de bilecekler. Kıraç, otomotiv sektöründe ne zaman konuşacak olsa hep Türkiye'nin bu tarz projelerin peşinden gitmesini öğütlemişti. Dün de sohbet ederken şunları söyledi: "Ben hep söyledim. Bir markaya bağımlı olmadan, değişik markalara niş üretim yapmak en doğrusu. Karsan şimdi buna öncülük etti. Bakın Karsan'ın fabrikasına. Hem Hyundai marka araçlar hem de Renault marka araçlar üretiliyor. Şimdi de taksi yapacak. O bakımdan çok mutluyum." Kıraç'a 'Görünen o ki sizin de emekliliğe pek vaktiniz yok' diyecek oldum. "Ben artık kültür merkezi projesi ile yakından ilgileniyorum. Doğru, emeklilik yok, ama Suna'nın hayalini gerçekleştirmeye uğraşıyorum" dedi.
Haberin fotoğrafları