kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy Francois Fillon'u başbakan atadı

Yeni Haber
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy yeni başbakanın ismini açıkladı. Fransa'nın yeni başbakanı muhafazakâr Francois Filon oldu.

Fransız yetkililer Fillon'un başbakanlığının sürpriz olmadığını, zaten beklenen bir isim olduğunu belirttiler.


"SOĞUKKANLI BİR REFORMCU"

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Başbakanlığa getirilen François Fillon, siyasi çevrelerde "soğukkanlı bir reformcu" olarak tanınıyor.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nde (UMP) ılımlı kanadın "soğukkanlı reformcusu" olarak gösterilen Fillon, seçim çalışmaları sırasında yakın arkadaşı olan Sarkozy'ye başdanışmanlık yapmıştı.

Sarkozy ile birçok ortak özelliği olan Fillon, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından parti mücadelesi sırasında geri plana itilmişti.
Fillon'un, 5 yıllığına Fransa Cumhurbaşkanı olan Sarkozy'nin aksine, gelecek ay yapılacak meclis seçimlerinde UMP'nin Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı bilinmediği için, ne kadar görevde kalacağı ise belirsizliğini koruyor.

Partisinde Sarkozy'nin gölgesinde kalan Fillon, solcu muhaliflerle kavga ve sürtüşmeleriyle de biliniyor.

Sarkozy'nin başbakanlık teklifini kabul eden Fillon, Cumhurbaşkanının seçim öncesi vadettiği reformları da yerine getirmek zorunda. Bu reformlar arasında vergilerin azaltılması, Fransız şirketlerine işçi alımlarında ve işten çıkartmalarda kolaylık sağlanması, toplu taşıma sisteminde sık sık yaptıkları grevlerle sorunlara yol açan işçi sendikalarına kısıtlamalar getirilmesi de bulunuyor.

Tam adı François Charles Amand Fillon olan yeni Başbakan, 4 Mart 1954'de Fransa'nın kuzeybatısında, Ulusal Meclis'e bir milletvekili ile bir senatör gönderen Le Mans'da doğdu.

Evli ve 5 çocuk babası olan Fillon, 1981 yılında ilk kez milletvekili seçildi. 1990'ların ortalarına kadar bazı bakanlık görevlerini üstlenen Fillon, 2002-2004 arasında Toplumsal İlişkiler Bakanı, 2004-2005'te de Eğitim Bakanı oldu.Fillon, tıpkı Sarkozy gibi siyaset bilimi ve hukuk eğitimi aldı.