kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Fransa'ya otorite lazım"

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Chirac'tan cumhurbaşkanlığı görevini dün düzenlenen törenle devralan Sarkozy konuşmasında banliyö olaylarına gönderme yaparak ülkeye yeniden "asayiş ve otorite" getireceğini belirtti..
Fransa cumhurbaşkanlığı koltuğunda 12 yıldır oturan Jacques Chirac dün düzenlenen resmi bir törenle görevini halefi Nicolas Sarkozy'e devretti. Sarkozy, 5'inci cumhuriyetin 6'ncı cumhurbaşkanı olarak 5 yıl sürecek görevine resmen başlamış oldu. Tören sırasında, Invalid Meydanı'nda halka hitaben kısa bir konuşma yapan Sarkozy, seleflerini övgüyle andı ve Chirac'ın "Fransa'nın evrensel değerlerini" yaydığını belirtti. Geçen seneye damgasını vuran banliyö olaylarına gönderme yapan Sarkozy, "Fransa'ya uzun süre asayişsizlik ve şiddet egemen oldu. Fransa'nın düzen ve otoriteye ihtiyacı var" dedi. Sarkozy 5 yıllık perspektifinin ana hatlarını anlattığı ve "birlik, beraberlik" mesajları verdiği konuşmasının önemli bölümünü "değişime" ayırdı.

'IRKÇILIK YIKICIDIR'
Cumhurbaşkanı Sarkozy: "Dünyadaki hızlı değişime karşı gecikme ölümcül sonuçlar doğurur. Bu yüzden herkesten daha çabuk değişmeliyiz." Irkçılık, antisemitizm ve hoşgörüsüzlüğün yıkıcılığına işaret eden yeni Cumhurbaşkanı geçmişe bir sünger geçmenin zamanı geldiğini söyledi: "Kadınlar erkekler fikirlerini inançlarını, yeteneklerini bir araya getirip geleceğin Fransa'sını inşa etmeli. Geçmişle, yanlış alışkanlıklarla ilişiğimizi kesip, yeni çözümler üretmeliyiz." Fransa'nın kimliğini ve bağımsızlığını savunacağını ifade eden yeni cumhurbaşkanı, yurttaşlarını koruyacak bir Avrupa için çalışacağını belirtti. Akdeniz'de bir birlik kurulması için çalışacağını belirten Sarkozy, "Fransa Akdeniz'e sırtını dönerek geçmişe sırtını döndü sanıyor. Oysa geleceğe sırtını dönmüş oldu. Bu durum değişmeli" dedi. Konuşmasını "Çok yaşa Cumhuriyet, çok yaşa Fransa" sözleri ile bitirdi.