kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İsrail Hamas hedeflerini vuruyor

AA
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
İsrail Hamas hedeflerini vuruyor
İsrail, Gazze Şeridi'nde Hamas hedeflerine yoğun bir saldırı başlatırken, bölgenin kuzeyinde, Hamas'ın İçişleri Bakanlığı sözcüsü Halid Ebu Hilal'ın evine yönelen füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerden birinin evdeki korumalardan Muhammed Haniye olduğu belirlendi. Diğer ölenin kim olduğu henüz bilinmiyor. Evde meydana gelen patlamada bir kaç kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Bölgenin kuzeyinde meydana gelen diğer patlamanın ise bir arazide bulunan Nasır Selahaddin Tugayları'nın mevzilerine yönelik olduğu öğrenildi. Hamas'a yakınlığı ile bilinen grubun mevzilerine yönelen füzenin can kaybına neden olmadığı bildirildi.

İsrail, sınır yakınlarındaki Sderot kenti ve civarına düzenlenen Kassam roketleri saldırıları ve onlarca kişinin yaralanmasının ardından, bugün Hamas hedeflerine yoğun bir hava saldırısına girişmişti. Hamas hedeflerine yönelik saldırılarda, en az 5 kişi öldü; hastanelere 40 dolayında yaralı taşındı.

Hamas'ın Gazze merkezinde bulunan, Tenfidiye adı verilen özel güvenlik güçlerinin karargahına yapılan saldırı, en az 1 kişinin ölmesine, aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu en az 32 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. F-16'dan atılan füze, Hamas'ın karargahını yerle bir etmişti.

İsrail uçakları, karargaha saldırının hemen ardından, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, Cebaliye'de İslami Cihad grubuna bağlı El Kuds Tugayları'nın bir mevziine de füze saldırısı düzenledi. Ancak bu saldırıda ölen ya da yaralanın olmadı.

HAMASLI YARALILARA EL FETİHLİLERDEN KAN

Yaralılar, çeşitli hastanelere sevk edilirken, hastanelerden kan bağışı çağrıları yapıldı. Yaralı Hamas özel kuvvetleri ve Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarına kan vermek için, günlerdir kıyasıya çatıştıkları El Fetih'e bağlı askerler ve Cumhuriyet muhafızlarının hastanelere akın ettiği belirtildi.

İsrail füzeleri, karargah saldırısından hemen bir saat sonra Gazze'de bir araca da saldırı düzenlemiş, içindeki biri üst düzey İzzeddin El Kassam örgütü lideri olmak üzere 2 kişi ölmüş; biri de ağır yaralanmıştı.

İsrail, Kassam saldırılarına sert şekilde cevap verileceğini açıklamıştı. Başbakanlık sözcüsü Miri Eisin, İsrail'in günlerdir, hatta haftalardır Kassam roketlerinin saldırısına uğradığını hatırlattı. Eisin, son 5 aydır, her gün roket saldırısı olmasına rağmen, İsrail'in bunlara cevap vermekten kaçındığını belirtti. İsrail'in vatandaşlarını koruyacağını ve Hamas'a izin vermeyeceğini söyleyen Eisin, Hamas öncülüğündeki hükümetin roket saldırılarının sorumlusu olduğunu da kaydetti.

İsrail'e sadece bugün 15 dolayında kassam füzesi fırlatıldı; bunlardan biri Necef'te bir okulun boş sınıfına isabet etmiş, Kassam saldırısında 2 kişi hafif şekilde yaralanmıştı.

İsrail radyosu, devam eden Kassam saldırıları nedeniyle, Savunma Bakanlığı'nın Sderot kentinde yaşayanların bir bölümünü, başka kentlere taşımaya başladığını duyurdu. Ancak, bakanlığın tahliye işlemlerini durdurması, bölgeden gitmek isteyen bir çok Sderotlu'nun, Belediye Başkanı Eli Moyal'ın bürosunu basmasına neden olduğu da belirtildi.

Belediye yetkilileri, bir çok sakinin zaten kenti terkettiğini de bildirdi. Sderot'ta okullar 2 gündür kapalı bulunuyor.

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD'TAN TEHDİT

Hamas ve İslami Cihad ise İsrail'e intihar eylemlerini yeniden başlatmakla tehdit ederken, Kassam saldırılarını da artıracaklarını bildirdiler. İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyda, "Bu Hamas'a karşı açık bir savaş. Şehitlik dahil, her yol mübah" dedi.

Filistin Enformasyon Bakanı Mustafa Barguti ise hava akınlarının, İsrail'in bir barış ortağı olmadığını ispatladığını söyledi. Barguti, İsrail'in roketlere "felaket çözümü" yoluyla tepki verdiğini, kendilerinin, bir bütün toptan ateşkes planı önerdiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bugün Gazze'ye gelmesi ve Başbakan İsmail Haniye ile görüşmesi bekleniyordu. Abbas'in Gazze'ye gelişinin ertelendiğinin bildirilmesinden kısa bir süre sonra, İsrail'in hava saldırıları da başladı.

Bu sabah dahil çatışan Hamas ve El Fetih tarafları arasındaki çatışmalar da İsrail saldırılarıyla birlikte durdu.

Filistin hükümeti sözcüsü Gazi Hamad da İsrail saldırılarının Filistinlileri bir araya getirmesi gerektiğini söyledi. Hamad, İsrail halkının gerçek ve en büyük düşmanının İsrail işgali olduğunu belirtti.

Hamad, iç çatışmaların Filistin birliğini zayıflattığını da söyledi. Refah'ta, bugün cenaze törenleri sırasında bile El Fetih ve Hamaslılar çatışmış, biri kadın olmak üzere en az 3 kişi ölmüş; 15 kişi de yaralanmıştı. El Fetih, en az 5 mensubunun da kaçırıldığını bildirmişti.