kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"AB'ye tam üye olacak Türkiye bugünkü Türkiye değil"

Yeni Haber
Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, AB'ye tam üye olacak Türkiye'nin, bugünkü Türkiye olmayacağını söyledi...
Özdemir, Deutschlandfunk adlı radyoda yayınlanan ''AB'nin sınırlara ihtiyacı var mı?'' konulu tartışma programında ''AB'ye tam üye olacak Türkiye, bugünkü Türkiye değil. 10, belki 20 yıl sonra reformlarını tamamlamış başka bir Türkiye olacak'' dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başbakan seçilmeden önce Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı açıklamaları olduğunu, ancak Başbakan olduktan sonra bu tavrını değiştirdiğini savunan Özdemir, ''Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de benzer bir tavır sergileyeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.Özdemir, Sarkozy'nin önerdiği Akdeniz Birliği projesinin AB'ye karşı bir
alternatif olmadığını, AB'yi tamamlayıcı bir proje olduğunu söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Angelica Schwall-Düren de partisinin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yana olduğunu, ancak bunun için AB'nin, anayasa başta olmak üzere altyapı sorunlarını çözmüş olması gerektiğini belirtti.

AB Güney Avrupa İstikrar Paktı Koordinatörü Erhard Busek de Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı ya da Almanya Başbakanının ne söylediğinin değil, Türkiye'nin AB'ye ne kadar yaklaşmayı istediğinin önemli olduğunu belirtti.

Varşova Üniversitesi öğretim üyesi Naker Cichocki ise Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık teklif edilmesinin geçici bir çözüm olabileceğini, ancak asıl hedefin tam üyelik olması gerektiğini ifade etti.