kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Bosna "mücahitler"i sınır dışı ediyor

Yeni Haber
Bosna savaşı sırasında Müslümanların yanında savaşmak üzere bu ülkeye giden ve daha sonra vatandaşlığa alınan çeşitli Müslüman ülkelerinden "mücahitler"in, ülkenin güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldığı bildiriliyor. Şimdiye kadar vatandaşlığını kaybettirilen 488 kişinin arasında 70'den fazla Türk'ün bulunduğu belirtiliyor.

Fransız Liberation gazetesi "Bosna, mücahitlerini sınır dışı ediyor" başlıklı haberinde Bosna savaşı sırasında Müslümanların yanında savaşmak üzere ülkeye gelen ancak savaş bittiğinde ülkede yerleşen "mücahitler"in "istenmeyen" kişiler haline geldiğini, vatandaşlıktan çıkarılmaya başladığını kaydetti.

Bosna Parlamentosu'nun benimsediği bir yasa ile savaşın resmen başladığı 6 Nisan 1992 ile 1 Ocak 2006 arasında vatandaşlığa alınan yabancıların dosyalarını incelemek üzere bir komisyon kuruldu. Toplam bin 500 dosyayı incelemekle görevli komisyon, şimdiye kadar 488 kişinin vatandaşlığını geri aldı.

UYGULAMALAR TÜRKLER VE ARAPLARI HEDEF ALIYOR

Vatandaşlıktan çıkarılan kişilerin arasında 70'ten fazla Türk'ün de bulunduğunu kaydeden Liberation, görünürde bu uygulamaların sadece Türkler ve Arapları hedef aldığını belirtti. Gazeteye konuşan Bosna hükümeti yetkilisi Dragan Mektic de "Bizler, yapılan incelemelerin sonucunda ülkenin güvenliğini tehlikeye sokan kişileri sınır dışı edeceğiz" demekle yetindi.

Bu yöndeki uygulamaları eleştirenlerin, "Karar siyasi, uluslararası baskıların nedeniyle alınıyor" argümanlarını da yansıtan Liberation, bu uygulamaları, ABD'nin terörle savaş politikasının doğrultusunda gerçekleştiği iddialarına da yer verdi.

Liberation, Bosna savaşına son veren Dayton Anlaşmasında da savaş sırasında Bosna'ya gelen 4 ila 5 bin arasındaki mücahidinin ülkeden ayrılmasının öngörüldüğünü anımsatırken, bunlardan bir kısmının ülkede kaldığını, yerleşenlerin çoğunun sakin bir yaşam yaşadığını ancak İslam'ın çok muhafazakar bir yorumunu yayılmakla suçlandıklarını yazdı.

11 Eylül saldırılarının ardından Bosna'nın, ABD'ye 6 Cezayirli'yi teslim ettiğine, bu kişilerin Bosna'da aklanmalarına karşın halen Guantanamo'da tutulduklarına dikkat çeken gazete, Bosna makamlarının bir takım terör karşıtı operasyonlar da gerçekleştirdiğini ve eski savaşçıların "uyuyan teröristler" gibi sunulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Fransız gazetesi, Bosna'da Arap-Müsülman eski savaşçılar ve ailelerince bazı protesto gösteriler düzenlense de sınır dışı kararlarının pek bir yankı uyandırmadığını yazdı.

(ANKA)