kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Yaşamın Kıyısında

Cannes şenliği başlıyor

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
İLİŞKİLİ HABERLER
Cannes şenliği başlıyor
Cannes Film Festivali bugün başlıyor. Bu yıl 60'ıncı yaşını kutlayan festival; Angelina Jolie, Nurgül Yeşilçay, Coen Biraderler, Fatih Akın, Brad Pitt, Semih Kaplanoğlu, Rachel Weisz, Nejat İşler, Jerry Seinfeld, Natalie Portman gibi sayısız sinemacıyı kırmızı halısında buluşturacak. Biz Cannes gezginli gazeteciler de filmler arasında koşuşturacağız. 12 gün sürecek dünyanın bu en prestijli festivali, sinema endüstrisinin önemli bir etkinliği olarak bu akşam; 'Blueberry Nights' adlı filmin göstermiyle açılıyor. Geçen yılın jüri başkanı olan Hong Kong'lu ünlü yönetmen Wong Kar-Wai'nin İngilizce çektiği bu ilk filminde; Amerika'yı karış karış gezerek aşkın anlamını arayan Grammy ödüllü Norah Jones'u başrolde izleyeceğiz.

22 film yarışacak...
İngiliz aktör Jude Law gibi isimlerin de yer aldığı film, aynı zamanda büyük ödül 'Altın Palmiye' yarışında şans arayacak. Türkiye dağıtımcısı tarafından satın alınan film sonbaharda vizyonumuza girecek. Aralarında Orhan Pamuk'un yer aldığı jüri 'Blueberry Nights' ile birlikte toplam 22 filmi değerlendirecek. Bu yıl star sinemacıların yer aldığı yarışmada; malum Fatih Akın'ın başrollerde Nurgül Yeşilçay ile üstadımız Tuncel Kurtiz'in de yer aldığı 'Yaşamın Kıyısında' adlı filmini bekliyoruz. Eski ve yeni sinemacıları buluşturan yarışmada; Amerikan filmleri ve Fransız ortak yapımları ağırlıkta. Mesela, ABD cenahından en iddialı isimlerden birisi olan Gus Van Sant'ın son filmi 'Paranoid Park'; Fransız sermayesiyle çekildi. Onun feyz aldığı Macar ustası Bela Tarr da 'The Man From London' ile rakip olacak. David Fincher'ın bu cuma gösterime girecek olan 'Zodiac' ve Quentin Tarantino'nun Death Proof' adlı filmleri gibi popüler ABD yapımları, yarışmada ne yapar bilinmez ama; Coen Biraderler 'Altın Palmiye'nin iddialı isimlerinden.

Akın ve kusturıca rakip
Zaten Gus Van Sant ve Tarantino gibi hali hazırda 'Altın Palmiye' sahibi yönetmenlerin arasında; Emir Kusturica ve Coen Birderler de var. Kusturica ayrıca iki yıl önce Fatih Akın'ın da yer aldığı Cannes jürisinin başkanıydı. Yani eski jüri dostları Akın ve Kusturica şimdi rakip oldu. İki yıl önce Cannes'da 15 dakika ayakta alkışlanan Meksikalı Carlos Reygadas ise yeni kuşağın temsilcisi olarak yarışmada. Avusturyalı Ulrich Seidl'in yeni filmi de ilgi konusu zira; bu kez nasıl sertlikte bir film çıkaracağı bilinmiyor. İki yıl önce Antalya'ya konuk olan Koreli Kim-Ki-duk'un son filmi 'Breath', pek olumlu eleştiriler almadı ama tabii ki önce izlememiz gerek. Rusya'dan usta isim Sokurov da yarışmada iddialı...
Haberin fotoğrafları