kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Çocuklarınıza ısıtılmış yemek vermeyin

Çocuğa yemeğin taze hazırlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hilal Mocan, aileleri uyarıyor: Yemek, ısıtıldığında besin değerini yüzde 70 kaybeder. Bu nedenle küçük porsiyonlarla, azar azar yemek yapılmalı, piştiğinde de yenmeli! Yemeği mümkünse buharda ya da düdüklü tencerede hazırlayın.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, çocuk beslenmesiyle ilgili sizlerden gelen soruları yanıtladı:

* Çocuğum pizza ya da hamburgere aşeriyor ne yapabilirim?
Yemesin! Kesinlikle bu tatlara yabancı yetişmesinde fayda var. Özellikle iki yaşına kadar çocuğunuzu pizza ve hamburgerle tanıştırmayın. Bu konuda çok ısrarcıysa sınır koyun; en fazla ayda bir kez pizza yedirin. Hamburger, pizzaya göre daha da kötüdür. Ama yine de 'hamburger istiyorum' diyorsa siz hazırlayın. Ev köftesinden bir hamburger yapın. Patates kızartması yerine patates püresi yapın. Fast food'dan çocukları uzak tutmak için çocuğun şişman olmasına gerek yok! Çocuk zayıf olsa da fast food önermiyorum. Çocukları özendirmek için özel mönüler, parklar ve oyuncaklar konuyor ama hamburgercilerde doğum günü kutlamaları yapmamak lazım. Sağlıklı bir yemeğin bile ısıtılmasından yana değilim. Kaldı ki fast food satan yerlerde yağlar tekrar tekrar kullanarak kızartma yapıyorlar.

* Çocuğuma sağlıklı yemeği nasıl hazırlayabilirim?
Taze yemek hazırlayın. Küçük porsiyonlarla yapın. Isıtılınca yüzde 70 besin değerini kaybeder. Az az, taze olarak yapılacak ve yapıldığında da yenecek! Mümkün olduğu kadar buharda pişirilmesini öneririm. Olmadı, düdüklü kullanın. Yemekler için zeytinyağı kullanın. İki yaşına kadar tereyağı da yedirilebilir.

* Kola ve asitli içecek hiç vermiyorum ama hazır meyve suyu da mı sakıncalı; çok isterse onları nasıl verebilirim?
Taze meyve suyuna özendirin. İşlem görmüş, paketlenmiş yiyeceklerden ziyade doğal yiyeceklere yönelmek, tazeyi özendirmek lazım. Kolayı sulandırarak içmek de sakıncalarını gidermez. Kola yerine pekmezi sulandırıp içirin daha iyi. Ayran sevmesini sağlayın.

BALLI KURABİYE YAPIN


* Çikolata ve şekeri çocuğumdan uzak tutmaya çalışıyorum ama görünce saldırıyor; ne yapmam lazım?
Çikolatalar hazırlanırken genellikle beyaz şeker kullanılıyor. Ama sağlıklı beslenme programlarında meyve şekerinin kullanılması lazım. Evde pasta, kek ve kurabiyeler yapıldığında bile şeker koymak yerine bal ya da pekmezle tatlandırılması daha sağlıklı. Sütün ve çayın içine şeker yerine bal koymaya alıştırın. Çikolata çok çekici bir yiyecek ama mümkün olduğu kadar siyah çikolata ile başlanmalı. Günde bir kare madlen verilebilir.

* Oğluma ne istiyorsun diye sorduğumda ödül olarak hem de markasıyla cips istiyor; böyle özel zamanlarda verebilir miyim?
Hayır hiç önermiyorum, böyle bir zamanda çocukla arkadaşça konuşmak lazım. 'Cips olmaz ama meyvelerden neyi seçersin' diye sormanızı öneririm.

* Hormonlu ve katkı maddeli gıdalardan çocuğumu nasıl koruyabilirim?
Paketlenmiş gıdaları Dünya Sağlık Teşkilatı önermiyor. Bunların içindeki katkı maddelerinin neler olduğuna bakmak lazım. Yarım elma büyüklüğünde çilek olmaz, bu hormonludur. Aşırı büyük gıdalardan kaçmak lazım. Domatesi kestiğin zaman etli kısmı ile çekirdek kısmı arasında büyük boşluk varsa, anlayın ki onda hormon çoktur.

* Çocuğuma yemek hazırlarken salça kullanmamalı mıyım?
Ben salçayı önermiyorum. Ancak doğal güneş altında kurutulan domates salçalaşırsa onu öneriyorum. Son yıllarda genetik şifresiyle oynanmış gıdalar var. Salça yerine taze domates öneririm. Hatta kabuklu domatesle yemek yapılmalı. Domatesi büyük dilimler halinde kabuklu olarak koymak lazım.

EVDE DOMATES EKİN

* Ekolojik ürünlerle çocuğumun beslenmesini yapmak istiyorum ama çok pahalı, ne yapabilirim?
Bu yeni moda çıktı. Eskiden biz hepimiz ekolojik ürün yiyorduk. Bence doğaya dönmek lazım. Cazip görüntüye aldanmadan araştırmacı olmanız gerekli. Doğal sebze ve meyveye özendirmek, her şeyi mevsiminde yedirmek lazım. Biberi ve domatesi evlerinizde yetiştirmeye çalışın, hem eğlenceli de olur.