kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Merkel sözüne sadık kalacak

Evren MESCİ / ANKARA
Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Şansölye Merkel'in kritik Berlin buluşması öncesi SABAH'a "Merkel ahde vefa sözüne sadık kalacak" dedi..
Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Şansölye Angela Merkel'in bugünkü kritik Berlin buluşması öncesi SABAH'a "Ahde vefa sözümüze sadığız" dedi. Merkel'in, partisinin gönlünden imtiyazlı ortaklık geçse bile Türkiye ile müzakerelerin devamı yönünde koalisyon anlaşmasına bağlı kalacağını belirten Cuntz, "Müzakere sürecinin devamını destekliyoruz" diye konuştu. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz, 'Türkiye'ye kapıları kapatalım' diye direten Sarkozy'nin zaferinin ardından Türkiye'de oluşan 'Merkel umudu' ve iç politikada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

'DARBEYİ HİÇ DÜŞÜNMEDİM'
Genelkurmay'ın açıklaması ile ilgili olarak Cuntz, "Genelkurmay'ın açıklamasını öğrenir öğrenmez basın ataşemizle konuştum. Türkiye'de darbe ihtimalini ise hiç düşünmedim, bundan sonrası için de düşünmüyorum. Dışarıdan bakıldığında, Türkiye'nin hangi yöne doğru gittiğinin, müdahale edilmeden, kamuoyunda tartışılması çok önemli ve demokrasinin bir parçası. Genelkurmay açıklamasının ardından askerlerle bazı davetlerde karşılaştık. Önümüzdeki hafta IDEF Fuarı sırasında da bazı generallerle konuşma fırsatı bulacağımızı sanıyorum" diye konuştu. Müzakere süreciyle ilgili görüşlerini aktaran Cuntz, "Sarkozy ve Merkel bugün Berlin'de bir araya geliyor, buluşmada öncelikli konu ise Avrupa Anayasası. Merkel, partisinin tercihi imtiyazlı ortaklık olsa bile, koalisyon anlaşmasına sadık kalacağını açıkça ortaya koydu. Yani, müzakerelerin devamına, ahde vefaya bağlılığını sürdürecek. Amacımız, Haziran'da 3 müzakere başlığını da açabilmek" dedi. Türkiye'de yapılan mitinglere de değinen Cuntz, "Türkiye'de farklı seslerin çıkmasını ve mitingleri önemsiyoruz. Mitinglerde atılan AB karşıtı sloganlara gelince, AB'ye yönelik eleştiriler de demokrasinin bir parçası. Ayrıca, AB'nin ifade özgürlüğü gibi temel değerleri sayesinde insanlar görüşlerini rahatça dile getirebiliyor" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları