kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Anneler Günü kutlu olsun

Yeni Haber
Anneler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt ve TBMM Başkanı Arınç mesaj yayınladı. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın kabri başında tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer;


''Annelerimizin yaşamını kolaylaştırmak, yalnızca gereksinim duyduklarında değil, her zaman yanlarında olmak, onları sevmek ve emeklerinin boşa gitmediğini gösterecek bir yaşam biçimini benimsemek, hepimize düşen en büyük sorumluluktur'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Sezer: ''Küçük yaşlardan başlayarak ailenin çocuk için yaşam modeli olduğunun, kişiliğinin ailede oluşmaya başladığının ve ilk deneyimlerin bu süreçte kazanıldığının bilincinde olan annelerimiz, bu yönüyle toplumun en önemli aktörleridir. Onlar, yetiştirdikleri sağduyulu, sağlıklı, ilkeli ve özgüvenli bireylerle sağlıklı ve gelişmiş toplumların temelini oluştururlar. En mutlu anlarımızda olduğu gibi, başa çıkamadığımız tüm güçlüklerde sığındığımız, yanımızda bulacağımızdan emin olduğunuz annelerimizin tek beklentisi, bizlere gösterdikleri sevgi ve ilgiyi onlara da duyumsatmaktır. Annelerimizin yaşamını kolaylaştırmak, yalnızca gereksinim duyduklarında değil, her zaman yanlarında olmak, onları sevmek ve emeklerinin boşa gitmediğini gösterecek bir yaşam biçimini benimsemek, hepimize düşen en büyük sorumluluktur. Annelerimizden öğrendiğimiz sevgi, özveri ve hoşgörü, yaşamımız boyunca benimsememiz ve gelecek kuşaklara da öğretmemiz gereken ortak değerlerdir. Yaşam deneyimleriyle yolumuzu aydınlatan, dünyayı, insanları ve yaşamı sevmeyi öğreten, geleceğe umutla ve güvenle bakmamızı sağlayan, bizleri güçlü kılan yüce varlıklarımız annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyor, esenlikler diliyorum'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt;

''Canından bir parça olarak bizleri dünyaya getirip yetiştirmenin ötesinde, engin sevgisi, eşsiz şefkat ve fedakarlığı ile abideleşen annelerimiz. Sevmeye ve sevilmeye dair ilk derslerimizi aldığımız sizlere olan sevgimizi ifade edebilmekte kelimelerin yetersiz kaldığını bilsek de her vesileyi bu hislerimizi ortaya koyma adına bir fırsat biliyoruz. Her geçen gün bu hislerle dolup taşsak da bütün annelerin saygıyla, sevgiyle ve çiçeklerle kutlandığı bir günde, anneler gününde, karşınızda bir kez daha sevgi ve minnet hisleri ile eğiliyor, ellerinizden öpüyoruz. Anneler Gününüz kutlu olsun'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, mesajında şehit annelerine de seslenerek, şöyle devam etti:

''Bugün çocuklarıyla olmanın mutluluğunu yaşayan annelerin bu mutlu gününde acıları tazelenen şehit annelerimiz; biliyoruz ki annelerin evlatları ile kucaklaştığı, onlardan çiçekler aldığı böyle bir günde siz, ellerinizde çiçeklerle, bin bir sıkıntı ve zorluğa göğüs gererek yetiştirdikten sonra teröre kurban verdiğiniz evlatlarınızı ziyarete gidiyorsunuz. Sevgilerin en yücesi olan yurt ve ulus sevgisiyle yoğurduğunuz evladınız, yine bu sevginin bir göstergesi olarak vatan topraklarında ölümsüzlüğe kavuştu. Dünya durdukça da bu topraklardaki varlığımızın dayanağı olmaya devam edecektir. Şehitlerimizin aziz anneleri; biliyoruz, yüreğiniz yaralı ve göz yaşlarınız hiç dinmedi. Acılarınızı en derinden paylaşıyor ve bu acıların bir daha yaşanmaması adına elimizden geleni yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bilmenizi isteriz ki sizler, bu ülkenin varlığı ve birliği için gözünü kırpmadan canını vermiş yiğit evlatlarımızın emanetlerisiniz. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak daima yanınızda olacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.''

Orgeneral Büyükanıt, dün, Meteleri, Alparslanları, Fatihleri, Mustafa Kemal Atatürk'leri yetiştiren Türk analarının, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını koruyacak, onun temel değerlerine sahip çıkacak ve bitmek tükenmek bilmeyen bir sevgiyle ona bağlanıp gelişmesi için mücadele edecek yeni nesiller yetiştireceğinden hiç şüphesi olmadığını belirterek, ''Türk Silahlı Kuvvetleri adına tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutlar, saygı, minnet ve şükranlarımı sunarım'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Anneler Günü'nü kutladı;

Önemli gün ve haftaları günün anlam ve önemine uygun temalar taşıyan afişlerle kutlayan Genelkurmay Başkanlığı, Anneler Günü dolayısıyla da internet sitesinde iki afiş çalışmasına yer verdi.

''Siz Her Şeye Değersiniz'' başlıklı ilk afişte, annesine el sallayan bir asker görülürken, ''Hep Yanımızdasınız'' başlıklı ikinci çalışmada ise cüzdanında taşıdığı annesinin resmine bakan bir asker bulunuyor.

Sitede, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u 11 Mayıs 2007 günü ziyaret eden şehit anneleri adına konuşan şehit Hava Pilot Üsteğmen Mustafa Oğuz Önder'in annesi Hamdiye Önder'in konuşmasına da yer verildi.

Önder: ''Şu an içinde bulunduğumuz zaman diliminin mana ve farklılığı da bu nedenle önemlidir, özeldir. Vatan ve ulus sevgisi ile cesaret, feragat ve fedakarlık gibi yüce duygularla yetiştirdiğimiz evlatlarımızı, yine bu ulvi değerler uğruna feda etmiş olmanın acı ve gururunu bir arada yaşıyoruz. Ne var ki bu vatan binlerle ifade edilecek şehit kanlarıyla sulanmış, gerektiğinde de yine şehit kanları ile sulanacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz analar bu vatan uğruna gerektiğinde evlatlarını yine feda etmekte de asla tereddüt göstermeyecektir. Anaların bu uğurdaki fedakarlığı sözde değil özdedir. Elbette analar yücedir ama şehit anaları daha da yücedir. Tüm unvanlar geçicidir ama şehit analarının unvanı bakidir. Kalpleri vatan sevgisi ile dolu, cesaret ve yiğitlik sembolü şehitlerimiz; hiçbir baş sizinkinden yüce değil, ak değil. Gözlerden ırak olan gönülden ırak değil. Özümüzde siz, sözümüzde siz, közümüzde siz varsınız. Hayalimizde siz, rüyalarımızda siz, dünyamızda siz varsınız. Yaşamımızın her evresinde, vücudumuzun her zerresinde, kalbimizin en ücra köşesinde sizler varsınız. Sizler olmasaydınız bizler olmazdık. Sizler olmasaydınız bu bayrak olmazdı. Sizler olmasaydınız bu vatan olmazdı. Sizler özgürlüğün timsali, sizler yaşam pınarımız, sizler gururumuzsunuz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;

''Hiç yılmadan sevgi ve şefkatle, fikren ve bedenen sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde büyük bir sorumluluk üstlenen annelerimize ne kadar hizmet edersek edelim gönül borcumuzu ödeyemeyiz. Unutmamalıyız ki, bizi millet yapan değerlerin her birimizde hayat bulmasında, yaşatılmasında en çok annelerin payı vardır. Yine tarih boyunca milletine yol gösteren önderlerin, kahramanların yetişmesinde de bilge anneler çok ayrı bir yere sahiptir'' dedi.

Annelerin, hoşgörünün, merhametin, saf bilginin tükenmez kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Annelik, başka hiç bir duyguyla karıştırılmayacak kadar çok yüce ve karşılık beklemeden verilen tek sevgidir. Fedakarlıklarla ve sabırla dünyanın en yüce görevini yerine getiren her biri sevgi sembolü olan bütün annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyor, her birini ayrı ayrı saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.''

TBMM Başkanı Bülent Arınç;

''Beslemeyi, büyütmeyi, sabır göstermeyi, sadakati, cesareti, hoşgörü ve sevgiyi tek bir çatı altında buluşturmayı karşılıksız başarabilen varlık, annelerimizdir. Dünyada anne sevgisinin yerine konabilecek başka hiçbir değer yoktur. Aile kurumunu çok önemli gören kültürümüz, bu kültürü annelik üzerinde yükseltmiştir. Annelerimiz kültürümüzü yaşatır ve gelecek kuşaklara aktarırlar. Hepimiz için en önemli varlık olan annelerimize, hayatlarının her gününde destek olmak ve bizden bekledikleri sevgi ve saygıyı göstermek bir görev değil, içten gelen duygu olmalıdır. Anneler Günü, bu sevgi ve saygının ifadesi olarak anlamlıdır. Annelerimizin aynı zamanda bir kadın olarak siyasette, ekonomide ve diğer bütün toplumsal alanlarda daha etkin olması en büyük arzumuzdur. Kadınlarımızın etkinliği demokrasi, saygı ve hoşgörü kültürümüzü geliştirecektir'' dedi.

İZMİR'DE ZÜBEYDE HANIM'IN KABRİ BAŞINDA TÖREN DÜZENLENDİ

Anneler Günü dolayısıyla, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın kabri başında tören düzenlendi.

Karşıyaka Belediyesi ve Türk Anneler Derneğinin ortaklaşa düzenlediği törene çok sayıda İzmirli katıldı.

Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, kadınların toplumdaki önemine değinerek, bütün annelerin Anneler Günü'nü kutladı. Türk Anneler Derneği İzmir Şube Başkanı İlknur Altay da ''Zübeyde Hanım'ın manevi kişiliğinde bütün annelerimizin bu önemli gününü kutluyorum'' dedi.

İzmirli Havvaana Tamtürk, törende ''Sana selam getirdim Zübeyde Ana, Ankara'dan'' isimli şiirini okudu. Tamtürk, şiiri okurken duygulu anlar yaşadı.

Törene katılanlar, daha sonra, ''Anamızı da aldık geldik.Karşıyakalılar'' yazılı pankartla Karşıyaka Çarşısı'ndan yürüyerek, Gündoğdu Meydanı'ndaki cumhuriyet mitingine katılmak üzere vapurla karşı kıyıya geçti.

(AA)