kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ömerli halkından taş ocağı isyanı

Hasan ERŞAN / MERKEZ
Ömerli'de yaşayanlar orman arazisinde kurulan taş ocaklarının yarattığı kirliliği protesto etti. Vatandaşlar, çıkan tozun insan sağlığına ve bitki örtüsüne zarar verdiğini öne sürdü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ömerli halkından taş ocağı isyanı
Ömerli Beldesi'nde faaliyette olan taş ocaklarının çevreye verdiği zarar nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşlar protesto gösterisi yaptı. Ömerli'yi Güzelleştirme, Geliştirme ve Koruma Derneği orman alanı içerisindeki 87 dönümlük arazide kurulan 8 ayrı taş ocağın yarattığı kirliliğin bitki örtüsüne zarar verdiğini iddia etti. Anadolu Yakası'nın su ihtiyacını tek başına karşılayan Ömerli Barajı'nın hemen kenarında kurulu Ömerli Beldesi'ndeki taş ocaklarından çıkartılan taş ve çakıllariçin gelen binlerce kamyonun çevreye zrar verdiğini söyleyen vatandaşlar Ömerli Meydanı'nda toplanarak yürüyüşe geçti. Taş ocaklarının ağaçları yeşeremez hale getirdiğini, yaşayanların akciğer hastalıklarının tehdidi altında kaldığını ve kamyonların Şile Otoyolu'nda ölümlü kazalara neden olduğunu söyleyen vatandaşlar yürüyüş sırasında "Ömerli Yeşil Kalsın" yazılı bir pankart taşıdı.

ŞİKAYET EDİP SONUÇ ALAMADILAR
Ömerli'de yeni açılan taş ocağını şikayet etmelerine rağmen yetkililerin konuya duyarsız kaldığını ifade eden vatandaşlardan İlkim Giritlioğlu, "Taş ocakları beldenin 5000-6500 metrekarelik alanını işgal ediyor. 6'sı faal 8 ocak beldemizi kirletiyor. Kullanılan patlayıcılar Ömerli Barajı havzasına zarar veriyor, ortaya çıkan tozlar ağaçlarımızı kaplıyor. Çıkan sıvılar ise içme suyumuza karışıyor. Oysa bu ormanlarımızın Bern Sözleşmesi gereği korunması gerekiyor. Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) tarafından zengin bitki ve hayvan çeşitliliği vurgulandı. Her yönüyle çevre felaketine yol açan taş ocakları, beldede yaşayan insanlarda da kalıcı hastalıklara yol açıyor" dedi. Taş ocağı yakınlarındaki bir reçel fabrikasının ürünlerindeki toz seviyesinin her geçen gün arttığını ve çiftçilerin mahsül alamadığını söyleyen vatandaşlar, çıkan tozun akciğer kanseri riskini arttırdığını belirtti.