kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İran ABD ile müzakereyi kabul etti

Yeni Haber
İran'ın, Irak konusunda ABD yönetimiyle görüşmeyi kabul ettiği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basını bilgilendirme toplantısında, muhtemel İran-ABD görüşmesine ilişkin sorular üzerine, ABD ile sadece Irak konusunda müzakere etmeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Iraklı üst düzey yetkililerin kendilerinden ABD ile müzakere etmelerini istediğini ifade eden Hüseyni, "Biz de Irak halkının sorunlarını azaltmak, Maliki hükümetini desteklemek, Irak'ta güvenlik ve huzuru sağlamak için ABD ile görüşmeyi kabul ettik" dedi.

Konuyu resmi olarak incelediklerini belirten Hüseyni, görüşmelerin Irak'ta yapılacağını, ancak müzakereye hangi düzeyde katılacaklarının henüz belli olmadığını kaydetti.

Sözcü, bazı İran milletvekillerinin İran-ABD dostluk grubu kurmayı düşündüklerinin anımsatılması üzerine de böyle bir öneri olması halinde yetkililerin onu inceleyeceğini söyledi.

İran, geçen yıl da Irak konusunda ABD ile görüşmeyi kabul etmiş, ancak Washington yönetiminin kendisine karşı tutumunu değiştirmediği için görüşmeden vazgeçmişti.

NÜKLEER PROGRAM

Hüseyni, basında yer alan "5 artı 1 ülkelerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla İran'da uranyum zenginleştirmenin yapılmasını kabul ettiği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de bu fikrin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından daha önce dile getirildiğini hatırlattı ve kendilerinin uluslararası bir konsorsiyum aracılığıyla uranyum zenginleştirmenin İran'da yapılmasından yana olduklarını vurguladı.

"Kesin hakkımızı kısıtlamayan bütün önerilere açığız" diyen Hüseyni, görüşme için hiçbir önkoşulu kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.
Bütün nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunu söyleyen Hüseyni, "Nükleer faaliyetlerimizi hiçbir şekilde durdurmayacağız. Müzakerelerin yapılmasından önce, müzakere sırasında veya müzakere sonucunda da hiçbir önkoşulu kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Sorunun çözümü için müzakereden yana olduklarını yineleyen Hüseyni, bütün çabalarının BM Güvenlik Konseyi'nden yeni bir yaptırım kararı çıkmaması olduğunu da belirtti.

(AA)