kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sofra enflasyonu hedef dinlemiyor

TARIK YILMAZ
Enflasyon gıdaya söz geçiremiyor. TÜFE nisanda yüzde 10.7 oldu ama sofranın vazgeçilmezlerinden peynir yüzde 80, soğan yüzde 72, yumurta yüzde 58, ekmek yüzde 18 artışla enflasyonu katladı..
Yüzde 4'lük yılsonu hedefinin çok uzağında bulunan enflasyon sofranın da tadını kaçırdı. Veriler özellikle gıda fiyatlarının, nisanda 10.72 olan tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) çok üzerinde arttığını gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan hesaplamaya göre, gıda fiyatları enflasyon hedefi dinlemiyor. Yılın ilk 3 aylık döneminde enflasyonun en önemli nedeni olan gıda, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış nisanda da hız kesmedi. Elma yüzde 111 artarak fiyatı en hızlı artan gıda olurken kahvaltının vazgeçilmezi beyaz peynirin nisan sonu itibariyle son 1 yılda yüzde 80 zamlandı. Artış kuru soğanda yüzde 72, portakalda yüzde 67, yumurtada yüzde 58, domates yüzde 35 oldu. Türk halkının günlük olarak en çok tükettiği ekmek ise son bir yılda yüzde 18 zamlanarak yüzde 10.72'lik TÜFE'nin üzerinde bir artış gösterdi. Salça yüzde 35.8, makarna yüzde 22, patates yüzde 21.6, bulgur yüzde 16.7, bal yüzde 14.9, süt yüzde 14.4, çay yüzde 14.1, tuz yüzde 12.7, nohut yüzde 11.8 zamla yıllık TÜ- FE'nin üzerinde fiyat artışı ile nisan ayını tamamladı. Öte yandan bu yılın ilk 4 ayında TÜ- FE'nin artışında önemli payı olan birçok gıda kalemi son iki yıldır enflasyonun düşüşünde önemli rol oynuyordu. Fiyatı yüzde 80 artan beyaz peynirin Nisan 2006'da yıllık fiyat artışı sadece yüzde 2.3 idi. Ekmek, domates, makarna, şehriye, bebek maması, bakliyatlar da TÜ- FE'dan daha az artarak enflasyonun yükselişini engelledi. Hatta bazı kalemler bir önceki yıla göre fiyatları gerileyerek enflasyonun düşüşüne katkıda bulundu. Meyve ve sebzelerde görülen yüksek oranlı değişimlerin ise TÜİK'in yöntem değişikliğinden olduğu tahmin ediliyor.