kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
CEMALETTİN GÜRSOY
Engelsiz Ekonomi

İş kazaları 50'den az işçi çalıştıran işyerlerinde oluyor

Büyük resim için tıklayın
DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Çalışma Örgütü'nün (ILO) yaptığı araştırmaya göre yüksek bir işsizlik oranıyla karşı karşıya olan Türkiye, iş kazaları konusunda da başı çekiyor. İş kazalarında Avrupa'da lider konumundaki Türkiye dünya ölçeğinde de üçüncü sırada yer alıyor.
Rapora göre, iş kazalarının yüzde 72'si, 50'den az işçi çalıştıran işyerlerinde meydana geliyor. Her 6 dakikada bir iş kazası oluyor ve her 2.5 saatte bir 1 işçi sakat kalıyor.
Dünyada ise her yıl 270 milyon iş kazası oluyor. Bu kazalarda da her gün 5 bin kişi yaşamını yitiriyor. WHO'ya göre, 160 milyon kişi mesleklerinden kaynaklanan hastalık geçirmiş. 22 bin çocuk ise iş kazalarında ölmüş. Toplam küresel gelirin yüzde 4'ü de iş kazalarında yitirilmiş.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kaynaklarına göre ise her yıl 1.2 milyon kadın ve erkek iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybediyor. Yine aynı kaynaklara göre, her yıl 250 milyon insan iş kazaları, 160 milyon insan da meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan zararlara maruz kalıyor.
Sosyal Sigortalar Kurumu istatistiklerine göre de 2005 yılında 73 bin 923 iş kazası, 519 meslek hastalığı vakası meydana gelmiş, bunların 1096'sı ölümle sonuçlanmış. 2005'te iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen işgünü sayısı 1.797.917 civarında gerçekleşmiş. Bu rakamların yanı sıra SSK istatistiklerine yansımayan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kayıpların da ayrıca dikkate alınmadığı belirtiliyor.
SSK Sağlık Dairesi de iş kazalarının meydana geliş şekillerini şöyle sıralıyor:
- Göz, kulak, burun ve ağız gibi organlara yabancı bir cismin kaçması sonucu oluşan kaza sayısı yüzde 2.
- Fazla zorlanmadan kaynaklanan incinmelerle yaralananlar yüzde 2.7
- Normal sınırlar dışındaki ısılara maruz kalmak veya temas etmek suretiyle oluşan kazalar yüzde 2.3.
- Bir veya birden çok cismin sıkıştırması, ezmesi, batması ve kesmesi ile ortaya çıkan kaza sayısı yüzde 37.8.
- Düşen cisimlerin çarpıp devrilmesi sonucuyla yaralananlar yüzde 15.6.
- Makinelerin neden olduğu kaza oranı yüzde 13.4.
- Düşmeler sonucu meydana gelen kazalar yüzde 11.8.
- Trafik kazalarındaki oran yüzde 3.8.
- Diğer nedenlerle oluşan kaza oranı yüzde 3.7.
İş kazaları sadece Türkiye'nin değil dünyanın da önemli sorunlarından biri.
Yine araştırmalara göre, endüstrileşmiş ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin, bu ülkelerin gayrı safi milli hasılalarının yüzde 1'i ile yüzde 3'ü oranında değiştiği belirtiliyor. Türkiye'de de en iyimser yaklaşımla, iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin yılda 4 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor.