kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Seçim Türkiye'yi dünyadan kopartabilir mi?

Büyük resim için tıklayın
Yeni yıla yaklaşırken AB ile müzakerelerin devamı konusunda verilecek karar, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin ekonomi ve piyasaların üzerine üç bulut getirdiği işlenmişti. Bu üç buluttan AB'yi hafif yağmurla atlattık, ama cumhurbaşkanlığı seçiminde fırtınaya tutulduk. Bu, bir sonraki genel seçim bulutunu da tetikledi. Üstelik yeni Meclis cumhurbaşkanını seçeceği için, seçim daha da önemli hale geldi.

- Seçimlerin etkisi - Her seçimin az veya çok finansal piyasalar üzerinde etkisi oluyor. Piyasalarda genelde seçim öncesi kötüleşme, seçim sonrası ise toparlanma gerçekleşiyor. 1991, 1995, 2002 seçimleri buna örnek. 1999 seçimlerini ise çok sancılı ve sorunlu bir hükümetin yerini daha iyi bir hükümetin alacağı beklentisi ve Apo'nun yakalanması etkiledi. Piyasalar seçim öncesinden toparlanmaya başladı.

- Bu kez farklı mı? - 2007 seçimlerine ise ilk kez yüksek düzeyde küresel etkilerle giriyoruz. Hem ekonomi dünya ile çok daha entegre hem de finansal piyasalar çoğunlukla küresel piyasaların yörüngesinde hareket ediyor. Türkiye piyasalarında yabancıların dediği oluyor. Çünkü piyasalarda ağırlıkları fazla. Dünyada para bol. Yerliler ise zaten savunmacı bir finansal pozisyonla kendilerini sağlama almış. Üstelik tasarrufları kıt.

- Hafta sonu gelişmeleri - Yabancıların ise yerliler kadar iç siyasi gelişmeleri analiz etmesi, izlemesi mümkün değil. Belki biraz gecikmeyle bu olacak. Ama olana kadar, siyasi gerginlikte ve seçim sonrasına yönelik beklentilerde düzelme olursa, belki sorun yaratmayabilir. Bu anlamda Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın 2 saat 15 dakika görüşmesi de, siyasetin merkez sağında ve solunda birleşmeler de pozitif gelişmeler. Abdullah Gül'ün dünkü oylamadan sonra adaylıktan çekilmesi de, gerginliği azaltma yönünde olumlu bir adım.

- Dünyadan kopabilir - Ancak şu veya bu şekilde siyasi gerginlik artarsa küresel piyasalar iyi olsa da, Türkiye iyi olmayabilir. Global piyasaların kötüleşmesi halinde ise Türkiye yine en çok etkilenenlerin başında gelebilir. Bu anlamda dünyadan kopma bile olabilir. Tıpkı geçen yıl Macaristan'ın içine düştüğü durum gibi. Türkiye kağıtlarını azaltmak için uyarı yapan üç uluslararası yatırım kuruluşuna yenileri eklenebilir.
Bugünden kestirmesi zor ama bu seçim şimdiden, geçmiş seçimlerden çok zorlu, çok farklı, piyasalarda yatacağı sonuçları da oldukça farklı olabilecek diye hissettiriyor kendini. Buna seçim sonrası da dahil.

- Sonuç - "Gemiyi yüzdüren de su, batıran da su" Çin Atasözü