kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Reformlar seçime takıldı

Yeni Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sosyal güvenlik başta olmak üzere yapısal reformların kesintiye uğramaması gerektiği konusunda Hükümet'i uyardı.

Ancak, vergi paketinden sosyal güvenlik reformuna, istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılmasından bilişim suçlarının yeniden yazılmasına kadar bir çok yasal düzenleme seçim sonrasına kaldı. Ekonomiyle ilgili yasal düzenlemeler seçim sonrası oluşacak Meclis'e devredilecek.

Erken seçim kararı ile birlikte Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı'nın gündeminde bulunan yasal düzenlemeler erken seçime takıldı.

Bu kapsamda, gelecek yıla bırakılan sosyal güvenlik reformu ve Maliye'nin üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi düzenlemeleri seçim sonrası oluşacak Meclis tarafından yeniden ele alınacak. Nükleer santral kurulmasına yönelik çalışma da ertelenen düzenlemeler arasında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı, iş dünyasının da sıkça gündeme taşıdığı istihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına yönelik beklentiler de seçime takıldı. Maliye yetkilileri de, böyle bir ekonomik tabloda vergi indiriminin mümkün olmayacağına dikkat çekiyor.

MALİYE REFORMLARI BEKLETECEK

Maliye Bakanlığı da başta Gelir Vergisi'nin yazılması olmak üzere vergi politikalarındaki radikal değişiklikleri seçim sonrasına erteliyor. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, seçimlerin öne alınması ile birlikte ekonomideki gelişmelere paralel olarak vergi politikasını yeniden şekillendiriyor. Maliye yetkilileri, yılın başında yapılan planların ileri tarihe atılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydederek, "Bu konuyu derin bir şekilde inceliyoruz. Seçim öncesi ekonomide ortaya çıkan değişiklikler de göz önünde bulunduruluyor" değerlendirmesini yaptılar.

GELİRLER REVİZE EDİLİYOR

Gelirlerin gerçekleşmelere göre revize edildiğini anlatan Maliye yetkilileri mevcut tabloda gelir-gider dengesinde bir sıkıntı olmadığını belirtiyorlar. IMF ile sürdürülen programın dışına çıkılmasının söz konusu olmadığını anlatan yetkililer, "Maliye bürokrasisi bu konuda tecrübeli. Mali disiplin piyasaların da güvencesidir. Bütçe gerçekleşmelerinde bir değişiklik yok" yorumunu yaptılar.

MERKEZ BANKASI UYARDI

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz da, geçen hafta bakanlara gönderdiği raporda, seçimler öncesinde Hükümet'i bütçe dengesi konusunda uyardı. Yılmaz, sosyal güvenlik reformunun kesintiye uğramaması bildirdi.Orta vadeli beklentilerin yönetilmesi açısından IMF ve AB çapalarının önemine dikkat çeken Yılmaz, "Bu tür bakış açısı mutlaka gözetilmesi gerekir" uyarısında bulundu.

(ANKA)