kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sağ'da birleşme tamam

Yeni Haber
Anavatan Partisi ve DYP arasındaki bütünleşme çalışmalarında uzlaşma sağlandı. Anavatan DYP'ye katıldı. DYP Demokrat Parti oluyor.

Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi (ANAVATAN) birleşmesine ilişkin protokol iki parti lideri Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu tarafından imzalandı.

Yeni oluşumun adı ''Demokrat Parti'' olacak, iki parti eş zamanlı olarak
genel kurullarını toplantıya çağıracak ve gerekli tüzük değişikliklerini
tamamlayarak birleşme kararlarını açıklayacaklar.

Birleşme sürecine liderlik edecek eden genel başkanların eşbaşkanlık
statüleri taahhüt edilen hedefler gerçekleşinceye kadar yaşatılacak.
Yeni partinin amblemi ise ''Kırmızı renkli Türkiye haritası önünde kırat''
olacak.

Ağar ve Mumcu, Ankara'da düzenledikleri ortak basın toplantısında
DYP-ANAVATAN birleşmesine ilişkin protokolü imzaladılar.

''Biz, kardeş partiler Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi Genel
Başkanları sıfatıyla milletimize ve ülkemize karşı duyduğumuz sonsuz sevgi, bağlılık ve tarihsel sorumluluk duygularıyla aşağıda ifade edeceğimiz düşüncelerimizi tam bir mutabakat içerisinde partilerimiz yetkili kurullarına sunma irademizi büyük milletimize arz ediyoruz'' diye başlayan protokolde, ''İrademiz geçmişin yanılgılarına düşmeden, geçmişin kavgalarını bir yana bırakarak çocuklarımızın geleceği için yepyeni bir başlangıç yapmak, diri bir ruhu ortaya koymaktır'' denildi.

DEMOKRAT PARTİ


Protokolde, şu ifadelere yer verildi:''Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi siyasi partiler kanunumuzun öngördüğü esaslar çerçevesinde birleşecektir. Bu birleşmenin ortak kararlaştırılmış unvanı Demokrat Parti olacaktır.

Bu amaçla partiler eş zamanlı olarak genel kurullarını toplantıya çağırarak
gerekli tüzük değişikliklerini tamamlayacak ve birleşme kararlarını alacaklardır.

Birleşme kararlarının alınmasından itibaren Demokrat Parti unvanı ile
anılacak olan siyasi partinin üyelikten başlayarak merkez yönetimine kadar tüm kademelerinde hakiki bir kaynaşma ve bütünleşmeyi sağlamak üzere tam bir eşitlik ve kardeşlik anlayışı hayata geçirilecektir.

Demokrat Parti tüzüğü bir yandan bu bütünleşmeyi kalıcı hale getirecek,
diğer yandan örnek bir demokratik parti yönetimi ilkelerini benimseyecektir.Her düzeyde eşit temsil, kapsayıcılık ve bütünleştiricilik değerleri bu birleşmenin temel ilkeleri olacaktır.Bu ilkeler birleşme sürecinde titizlikle uygulanacak, ilerleyen evrelerdeki devamlılığı demokratik bir ruh içinde gözetilecektir.

EŞBAŞKANLIK STATÜSÜ

Karar alma, politika oluşturma, organların oluşumu ve uygulama süreçlerinde aynı eşitlik, kapsayıcılık ve bütünleştiricilik anlayışı titizlikle korunacak, birleşme sürecine liderlik eden genel başkanların eşbaşkanlık statüleri kamuoyu önünde açıkça beyan edildiği üzere milletimize taahhüt ettiğimiz hedefler gerçekleşinceye kadar dürüstlük ve içtenlikle ve sarsılmaz bir kardeşlik ruhuyla yaşatılacaktır.Yukarıda ifade ettiğimiz düşünceler ve değerlere sadakatimizin gerçek ölçütü hem kurumsal hem de kişisel olarak ortaya koymayı taahhüt ettiğimiz fedakarlıklar olacaktır.''

-''GENEL BAŞKANLIK TARTIŞMASI YAŞANMAYACAK''-


''Kamuoyumuzun görmeye alışık olduğu olumsuz örneklerin aksine, makam mevki yarışmasına girilmeyecektir'' denilen birleşme protokolünde, şöyle devam edildi:

''Bu çerçevede genel kurul kararıyla Demokrat Parti unvanı alan partimizde genel başkanlık tartışması yaşanmayacak, bütünleşme ve fedakarlık ruhunun değerlerine demokratik parti tüzüğünün ilkelerine uygun bir anlayışla sadık kalınacaktır.

Milletimiz inanmalıdır ki, böyle bir birliktelikten doğacak inanç ve irade
yıllardır çözülmeyen ülke sorunlarını çözeceği gibi bugün milletimizin büyük bir endişe ile yaşadığı kamplaşma duygusunu da geride bırakacaktır. Aynı inanç ve irade artık ülkemizin geçmişe değil geleceğe bakmasına, bölünmüşlüğe değil birleşmeye, ayrışmaya değil kardeşliğe kucak açmasına zemin hazırlayacaktır. Artık Türkiye'nin en güçlü seçeneği Demokrat Parti'dir.Aynı temel felsefeyle bağlı ve aynı doğrulara inanmış, aynı siyasi kültürden beslenen ve temel ilkeleri vatanseverlik ve ülkeye hizmet olan partilerimizi bu anlayış ve esaslar çerçevesinde birleştirdiğimizi kamuoyuna saygıyla ilan ederiz.''

MUMCU:''YAPTIĞIMIZ İŞ, HİÇ ŞÜPHESİZ BİR VATAN HİZMETİDİR''

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP ile partisinin birleşmesinin büyük bir kazanç olduğunu belirterek, ''Yaptığımız iş, hiç şüphesiz vatan hizmetidir'' dedi.

ANAVATAN ve DYP'nin, ''Demokrat Parti'' adı altında birleşmesine ilişkin
protokol Ankara'da düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Protokolün okunmasının ardından kürsüye çıkan ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, protokolü alkışlar ve ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' arasında imzaladılar.

Mumcu, daha sonra yaptığı konuşmada, birleşmenin ''ülke için hayırlı
olmasını'' dilediğini belirterek, ''Her iki parti kadar onlardan da daha fazla
ülkemizin geleceği, çocuklarımız için hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.
İki partinin, çok partili demokratik hayata geçişten bugüne kadar bir
hizmet, vatana sadakat felsefesinin özünü oluşturan Demokrat Parti geleneğinde, bir ana çatıda buluşmalarının büyük bir kazanç olduğunu kaydeden Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kazancın ne anlamı geldiği, bugün değil ama önümüzdeki aylar, yıllar,
on yıllar, inşallah yüzyıllar içinde çok daha iyi anlaşılacaktır. Milletimize
'hayırlı olsun' dileklerimi tekrar ediyorum. Bu sürecin tamamlanmasında emeği geçecek olan her iki siyasi partinin bütün mensuplarına, üyelerine,
gönüldaşlarına, delegelerine, parti yöneticilerini içtenlikle teşekkürlerimi
sunuyorum. Bu, hiç şüphesiz bir vatan hizmetidir. Yaptığımız iş hiç şüphesiz bir vatan hizmetidir. Çıktığımız yolun bir vatan borcu ödemek yolculuğu olduğuna inancımı bir kez daha milletimle paylaşmak istiyorum.''


AĞAR: BUGÜN HAYIRLI BİR GÜN

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ''Bugün kardeşlik diye Türk geleneğinin çok oturmuş bir geleneğinin sahipleri olarak, bu müşterek
iradeyi milletimizin yüksek talebiyle ortaya koyduk. Hayırlı ve uğurlu günler gelecektir'' dedi.

Ağar, iki partinin birleşmesine ilişkin protokolü imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, bugünün ''hayırlı'' bir gün olduğunu belirterek, Türk siyasetinin 1980 sonrasındaki ''tıkanmış yollarının açıldığını'' söyledi.

Siyasette milletin arzuladığı istikametin yeniden şekillendiğini kaydeden Ağar, ''Tıpkı 61 sene evvel milletin en demokratik isyanını ceberut bir tek parti iktidarına karşı ortaya koyan Demokrat Parti iradesi gibi'' dedi.

Aynı iradenin bugün yeniden farklı noktalarda ama benzer bir siyasi açılımı gerçekleştirdiğini anlatan Ağar, ''O günün Türkiye'sinde kendilerini rejim muhafızı tayin edenler, kendilerini milleti hizaya sokmakla görevli zannedenlerin bugün bir ruh ikizi oluşmuştur'' diye konuştu.
''Türkiye'de inançların muhafızlığına soyunmuş, bugün AKP'siyle CHP'siyle kutuplaşmanın, zıtlaşmanın temsili olan bir siyaseti milletin reddettiği''
görüşünü savunan Ağar, ''Bugün bu ikiz kardeşler milleti farklı bir kadere mahkum etmek istiyorlar'' dedi.

Bunun milletin demokratik bir isyanı, birlikteliği ve beraberliği olduğunu belirten Ağar, ekilemeyen tarlalar, toplanamayan ürünler, verimsiz, güvensiz hürriyetsiz üniversiteler, güvensiz sokaklar, çaresiz mahalleler ve evler bulunduğunu savundu.

Türkiye'nin yüksek faiz maliyeti altında olduğunu kaydeden Ağar, ''Türkiye, ekonomisini ipotek altına alan bu zihniyetinden kurtulma mücadelesi içindedir. Maliyet artan işsizliktir, maliyet yüksek faizdir, maliyet giderek sıkıntıya giren Türkiye'dir'' diye konuştu.

''Bu siyaseti yıkmak üzere bir araya geldiklerini'' belirten Ağar, geçmişin sıkıntı veren bütün meselelerinin geride kaldığını söyledi.
Ağar, ''Bugün kardeşlik diye Türk geleneğinin çok oturmuş bir geleneğinin sahipleri olarak, bu müşterek iradeyi milletimizin yüksek talebiyle ortaya
koyduk. Hayırlı ve uğurlu günler gelecektir'' diye konuştu.

''Milletin feraseti ve cesaretinin bugün bir arada olduğunu'' anlatan Ağar, ''Millet müsterih olsun, huzurlu olsun, yeni baştan kendi iradesiyle kurduğu güvenin ve güzel günlerle birlikte bir muhteşem Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz'' dedi.

Bunda emeği geçenlere teşekkür eden Ağar, ''gelecek günlerin az konuşup çok iş yapacakları günler olduğunu'' sözlerine ekledi.

AJANSLAR