kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tekrar TL'ye dönüyoruz

Yeni Haber
Paradan altı sıfır atılarak, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren başlayan Yeni Türk Lirası uygulaması, 1 Ocak 2009 tarihinde son bulacak. Türkiye Cumhuriyeti para biriminden "Yeni" ibaresini kaldıran Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta Yer Alan Yeni İbarelerinin Kaldırılmasına ve Uygulama Esaslarına İlişkin Karar"ın yürürlüğe koyan Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan "Yeni" ibareleri kaldırılmasını kapsıyor.

BANKNOT VE MADENİ PARALARIN DEĞİŞTİRİLMESİ


Tedavüle sürülecek Türk Lirası ve tedavülden çekilecek Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar hakkında Merkez Bankası Kanunu ile Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun ilgili hükümleri uygulanacak.

Getirilen ek maddeyle, kararın uygulanmasına ilişkin çalışmalarda ve uygulanmasında karşılaşılan tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan sorumlu tutuldu. Ayrıca, görev alanlarına giren konularda düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilendirildi.

YTL'YE UYUM 300 MİLYON DOLARA MAL OLMUŞTU

Türkiye, YTL'ye geçiş nedeniyle, yeni para basımı, tanıtım kampanyaları, yazılım ve yazarkasa değişimleri başta olmak üzere yaklaşık 300 milyon dolarlık harca yapılmıştı. YTL'ye dönüşteki net harcama tutarı bazı kuruluşların dönüşüm işlemlerini kendilerinin yapmasından dolayı tam olarak hesaplanamamıştı. Merkez Bankası'nın, TL'yi YTL'ye dönüştürmek için yaklaşık 20 milyon dolar harcamıştı. Yazarkasalar ise YTL'ye 100-110 milyon dolar harcayarak uyum sağlamıştı. Bankalar, ise yaklaşık 4 milyon dolar civarında bir harcama yaptı. Yazılım şirketlerinin YTL'ye uyumu ise 120 milyon dolara mal olmuştu.

(ANKA)