kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş

Ağalık, marabalık sürüyor yeni gelen tarıma eğilmeli

FURKAN ALP
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, tarımın global rekabet ortamında modern usullerle yapılması ve finanse edilmesi gerektiğini belirterek, "Tarım politikasına ihtiyaç var. Yeni hükümete bu konuda büyük görevler düşüyor" dedi..
Türkiye'de çalışabilen nüfusun yüzde 28'inin tarımla uğraştığını belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, tarımın mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Yeni seçilecek hükümete bu konuda büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Ateş, "Tarımda hâlâ ağalık, marabalık sistemi devam ediyor. Nüfusun yaklaşık üçte biri tarım alanında çalışıyor ve sektörde büyük sıkıntı var. Hazine gibi bir toprağa sahip olan ülkede yeni tarım poiltikalarına ihtiyaç var. Tarım yeni ve modern usüllerle yapılmalı ve finanse edilmeli" dedi.

TARIMA 2 MİLYAR YTL
Tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla'daki payının yüzde 11 olduğunu ifade eden Ateş, Denizbank'ın başlattığı tarım kampanyası atağı ile 450 milyon YTL'lik tarım kredisine ulaştıklarını ve 2007 yılı sonunda bu rakamın 625 milyon YTL'ye yükselmesini hedeflediklerini açıklayan Ateş, " Şu ana kadar 90 şube vasıtasıyla 60 bin çiftçiye ulaştık. Hedefimiz 2009 senesinde 2 milyar YTL'lik tarım kredisi dağıtmak. Her 8 çiftçiden birinin Denizbanklı olmasını amaçlıyoruz" dedi. 100'ün üzerinde ürün odaklı tarım kredileri olduğunu vurgulayan Ateş, bahçe bitkilerinden seracılığa, domatesten buğdaya kadar geniş bir yelpazede kredi çeşitliliği ile Türk çiftçisine destek verdiklerini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda pazara sundukları üretici kart ile farklı dönemlerde kredi ihtiyacı olan çiftçilere finansman sağladıklarını belirten Ateş, "Üniversiteler ve tarım kooperatifleri ile işbirliği yaparak, köylerde incelemer yapıyoruz. Tarıma ilişkin her türlü mal ve hizmet sunan işyerlerinde kullanılabilen üretici kart ile çiftçi tarım kredi faizi ile 5 taksitle mazot, zirai ilaç ve gübre alabilecek" dedi.

VERİMSİZLİK BÜYÜK SORUN
Türkiye'nin tarım alanında rekabet gücünden yoksun olduğuna işaret eden Ateş, Türkiye'nin en büyük handikapının verimsizlik olduğuna işaret etti. Aynı maliyetle üretimin yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda buğdayda Türkiye 1 birim üretirken, Avrupa'nın 28 birim, dünya ortalamasının ise 13 birim olduğunu dile getiren Ateş, aynı zamanda Türk çiftçisinin yüksek maliyet ve eski teknoloji ile var olma mücadelesi vermeye çalıştığının altını çizdi. Ateş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve hükümetin alacağı kararlar ile tarım işletmelerinin özendirilmesinin önemine değinerek, Avrupa Birliği'ne girmeden önce Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi ülkelerin de tarım reformlarını hazırlarken büyük sıkıntı çektiğini kaydeden Ateş, "Birliğe sonradan dahil olan son 10 ülkenin nüfusu 74 milyon ve yüzölçümleri de Türkiye'den daha küçük. AB'ye uyum sürecinde sancılı bir geçiş yaşandı" diye konuştu.