kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Faik Yavuz Hüsamettin Kavi Zafer Çağlayan Umut Oran İbrahim Çağlar Kemal Özgen Başaran Ulusoy Zafer Ersoy Erdal Eren Şadan Eren Sinan Aygün Hasan Ali Kilci

Patronlar seçime hazırlıksız yakalandı

HACER GEMİCİ- SEÇKİN ÜREY
Seçimlerin 22 Temmuz'da yapılacağının netleşmesinden sonra 'listeler' de oluşmaya başladı. Tanınmış patronlar siyasette boy göstermeye hazırlanıyor Siyasete sıcak bakan, ancak sürenin kısalığından şikâyetçi olan iş dünyası, bu nedenle listede yerini görmeden kesin açıklama yapmaktan kaçınıyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Patronlar seçime hazırlıksız yakalandı
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplantı yeter sayısının 367 olacağına hükmetmesinin ardından Türkiye kendini bir anda seçim sürecinde bulurken, siyasete göz kırpan işadamları da hazırlıksız yakalandı. 22 Temmuz'da yapılacak seçim sürecinde yer almak için önlerinde az bir süre kalan işadamları ile siyasi partilerin adaylık flörtleri başladı bile. Siyasi arenada boy göstermek isteyen ya da önlerine teklif gelen patronların adları da yavaş yavaş netleşmeye başladı. Şimdilik burada öne çıkan isimler, İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili İbrahim Çağlar, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Faik Yavuz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Eski Başkanı Umut Oran, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren.

ORAN CHP'DEN GİRİYOR

Kulis'lerde adı geçenlerden en net konuşan ise uzun bir zamandır siyasete girme niyeti olan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği eski Başkanı Umut Oran oldu. "Atatürk'ün partisi CHP'den girmeyi düşünüyorum" diyen Oran sözlerine şöyle devam etti: "Vizyon sahibi olan insanların siyasete girmek sorumluluğu ve zorunluluğu bulunuyor. Ben siyasetçi olmak değil bu alanda görev yapmak istiyorum." AKP'ye yakın bir çizgide gittiği söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, çok sayıda teklif olduğunu ancak henüz net olarak bir karar vermediğini belirterek, pazartesi gününden sonra duruma bakacağını söyledi. Siyasete gireceği söylenen bir başka isim ise Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan. "Henüz net bir şey yok" diyen Çağlayan, şimdilik bulunduğu konumdan memnun olduğunun altını çizdi. Ankara'dan öne çıkan bir diğer isim Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de, teklifler geldiğini belirterek, "Aday olarak çıkmadan kendi meclisime sormak boynumun borcu. Meclise sandığı koyup teker teker soracağım. Onların isteğine göre karar vereceğim" dedi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de milletvekilliğine adaylığını koyup koymayacağı yönündeki soruya, "Türkiye'de her şey her an değişiyor. Bugün itibariyle 'Aday olacağım' diyemem" dedi. İş yaptığı camiada kendisini siyasete yakıştıran çok sayıda insan olduğunu söyleyen Eren, "Öyle ki annem bile bugün beni arayıp, 'Milletvekili olacağını söylüyorlar, doğru mu' diye sordu. Ancak ben siyaseti amaç olarak değil, görev olarak görüyorum " diye konuştu.

KISA ÖMÜRLÜ MECLİS ŞÜPHESİ
Bu arada işadamları da seçimlere ilişkin endişelerini kapalı kapılar ardında dile getirmeye başladı. Bunlardan öne çıkan ilk gerekçe seçime çok az bir zaman kaldığı için partilerle listeye kaçıncı sıradan girileceği müzakerelerinin aceleye geleceği yönünde. Bu nedenle önlerinde rahat bir zaman olmaması nedeniyle listeye istedikleri sıradan giremeyeceklerini düşündükleri için halen çekimser olanlar bulunuyor. Bir başka beklenti de Anayasa reformu tartışmaları nedeniyle seçim sonrası oluşacak yeni Meclis'in ömrünün kısa olacağı.