kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kartlar, 35 YTL'nin altındaki bozuk parayı unutturacak

TİMUR SIRT
Temassız ödeme sistemlerinde cep telefonundan özel çipli kartlara kadar yeni teknolojiler 35 YTL'nin altındaki bozuk parayı unutturuyor. Yeni dönemde tüketici ödeyip geçecek..
Sinema, fastfood restoranları, kafeler, gazete bayileri veya deniz otobüsünde bilet kuyruğunda bekleme derdi ortadan kalkıyor. Ödeme sistemleri konusunda yeni teknolojilerin sergilendiği Cardist fuarında akıllı ve temassız banka kartları 35 YTL'nin altındaki ödemelerde bozuk parayı devre dışı bırakan seçenekler sergileniyor. Özellikle alışveriş ve ulaşım hizmetlerinin ödemesinde kuyrukları ortadan kaldıran hızlı ödeme sistemleri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE
Fuarın ana sponsoru Visa Europe temassız ödeme sistemi "Visa payWave'in" yanı sıra "akıll poster" gibi ileri uygulamaları fuar süresince standında ziyaretçilerine tanıtıyor. İşlem sırasında merkezden onay gerektirmeden kart üstündeki limiti kullanan Visa payWave Türkiye'de de kullanıma başlanıyor. İşlem süresini yarım saniyenin altına indiren ve 35 YTL'nin altındaki alışverişlerde çevrimdışı (offline) işleme olanak tanıyan Visa payWave'den Türkiye'de ilk Sea&Miles Visa kartı sahipleri yararlanacak. Visa Europe ve Denizbank işbirliğiyle gerçekleştirilecek uygulama aynı zamanda, dünya ölçeğinde deniz ulaşımında kullanılan ilk Visa payWave uygulaması olacak. Türkiye'nin Avrupa'da İngiltere'den sonra yenilikleri ilk uygulayan ülke olduğunu işaret eden Visa Europe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak, fuarın sektörün büyümesine katkı sağlayacağı ve Türkiye'deki yenilikçi uygulamaların tanıtılması ve deneyimlerin paylaşılması için yararlı olacağını söyledi.

GARSONLAR İSTEMİYOR
Yurtdışında kredi kartına bahşiş eklenmesi uygulamasının Türkiye'de garsonların nakit ödeme istediği için uygulanmadığını belirten Kurak, yeniliklerin toplum tarafından kabul görmesinin yaygın kullanım için önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de ilk temassız uygulamasını 2005'te "Kartlı Geçiş Sistemi" ile başlattıklarını ve şimdi bu alanda önemli bir ilki daha gerçekleştirdikleri için mutluluk duyduklarını belirten Kurak, "Visa'nın temassız ödemelerle ilgili vizyonunu tam olarak ortaya koyan Visa payWave ile küçük alışverişlerde nakite güçlü bir alternatif doğuyor" dedi.