kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

TÜSİAD bakacak TOBB koşacak!

Türkiye seçim sathı mailine girdi. Üç gün sürecek adaylık yarışında seçime girme hakkı kazanan 22 parti, kıran kırana liste yarışını sürdürürken, partiler, özde değil sözde demokrasi sınavı verecek.
Sanırım, bu kez de bir şey değişmeyecek. Çünkü parti liderleri, her zaman olduğu gibi "Padişah" tavrıyla aday belirliyor, istediği adayı istediği listeye yerleştirmeye çalışıyor.
Apar topar seçime giden Türkiye'de iş dünyası ne yapacak?
Sivil inisiyatif Meclis'e kimleri gönderecek? Özel sektör sanayi üretiminin yüzde 42'sini gerçekleştiren Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), seçimde kılını bile kıpırdatmayacak! 'Küreselleşme' deyip yerinde sayacak.
1 milyon 300 bin üyeli, 354 oda ve Borsayı bir çatı altında tutan yarı kamusal nitelikli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), kendi içinden seçeceği adaylarıyla birlikte Meclis'e koşacak!
22 Temmuz seçiminde AK Parti başta olmak üzere DYP-Anavatan-CHP ve DSP'ye oda ve borsalardan aday yağacak. Köylü ve esnaf,
CHP-DYP Anavatan diyecek...
DYP'nin tabanını oluşturan muhafazakâr kesimi temsil eden ve KOBİ dediğimiz Anadolu sermayesi ise ağırlıklı olarak AK Parti'ye selam verecek...
KOBİ'lerin ağabeyi TOBB, Kayserili başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sayesinde seçimde "Hemşeri dayanışmasına" girecek.
Kayserili Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e TOBB destek verecek.
Öyle ya, TOBB, boşu boşuna 22 bin KOBİ için "Anadolu Yaklaşımı" diye tutturmadı. Semeresini görecek!
KOBİ'leri gündeme taşıyan TOBB Başkanvekili ve Ankara Sanayi Odası Başkanı ( ASO) Zafer Çağlayan ise dönemin yıldızı olacak.
Çağlayan, 2002 seçimlerinde CHP ile dirsek temasını son ana kadar sürdürmüş, fakat aday olmamıştı. Acaba bu seçimde ne yapar?
Diyorlar ki, "Başkan bastırır, Çağlayan, KOBİ uğruna, AK Parti'den bile, aday olabilir."
Olur mu olur!
Ama TOBB, iktidar ya da muhalefet farketmez hangi parti olursa olsun, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı isterim" diye tutturmuş. Çünkü sanayi envanteri olmayan bir sektörün mikro politikalar üretemeyeceğini biliyor. O yüzden bu konuda diretiyor.
Haksız değil!
Öte yandan muhalefet lideri gibi çalışan
Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, acaba hangi partiye gidecek? Aygün, aylardır MHP, CHP ve DYP arasında tur üzerine tur bindiriyor. Kulislerden yansıyan havaya bakılırsa, bir anda, "Yok, yok hepsi kalsın!" diyebilirmiş.
Ancak 2002 seçimlerinde Meclis'e 22 milletvekili gönderen ve kendi üyeleri açısından AK Parti iktidarı ballı börek olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) harıl harıl çalışıyor.
Artık MÜSİAD'ın çok "gizli zengini" var. İşte bu zenginler, Meclis'e gitmek için sıraya girdi.
Listede başı, eski MÜSİAD'lı yeni İTO Başkanvekili İbrahim Çağlar çekiyor.
Diğer yandan Dünya Ticaret Örgütü'nde Büyükelçi olan Deniz Bölükbaşı ise bir ay önce MHP'ye katıldı. MHP "60. Hükümet, Milliyetçi Hareket!" sloganıyla seçime hazırlanıyor. Genç Parti, adaylarıyla sürpriz yapacak.
Gelin görün ki asıl sürpriz, DYP ve Anavatan'dan gelecek!
Çünkü medyaya seslerini duyurmakta zorluk çektiklerini söyleyen bu iki parti, çözümü sahne dünyasında arıyormuş!
Diyorlar ki, "Birleşme yolculuğunda sona gelen DYP ve Anavatan, sahne dünyasından İbrahim Tatlıses ve Hülya Avşar'a teklif götürecek."
Ne diyelim! Bu daha da ilginç...