kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Park ve aidat maliyetleri düştü İstanbul ofisleri % 7.25 kazandırdı

EBRU ERDOĞAN
Gayrimenkul danışmanlık şirketi Savills'in araştırmasına göre park ve aidat giderleri düşük kalan İstanbul kiralık ofislerde Avrupa kentlerini geçerek en çok kâr ettiren şehir oldu..
Türkiye'ye, özellikle 2005 yılının ikinci yarısından itibaren giriş yapan yabancı şirketlerin sayısındaki artış, ofis ihtiyacını, buna bağlı olarak da ofislerin kira fiyatlarını artırdı. Buna ters orantılı olarak park ve aidat maliyetlerinin ortalamanın altında kalması, İstanbul'u 2007'nin ilk çeyreğinde, ofis pazarında Avrupa şampiyonu yaptı. İstanbul, aralarında Londra, Roma ve Lüksemburg'un da bulunduğu büyük şehirleri geçerek, yüzde 7.25 ile en çok kazandıran A sınıfı ofislere sahip kent oldu. Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Savills'in Avrupa'da işbirliği içinde olduğu şirketlerle birlikte yaptığı, kentlerdeki en gözde ofis bölgelerinin araştırıldığı "Avrupa Ofis Pazarı" çalışmasının bu yılın ilk çeyreği ile ilgili sonuçları açıklandı. Avrupa'nın güçlü ekonomisi nedeniyle bir önceki yıla göre ofis kiralama oranının yüzde 16 arttığı belirtilen araştırmada, ABD'deki ekonomik yavaşlamanın Avrupa ekonomisini etkileyebileceği belirtilerek şöyle denildi: "2007'deki olumlu ekonomik görünüme karşın ekonomistlerimiz, ABD'deki ekonomik yavaşlama ve uygulanan sıkı para politikasına bağlı olarak Avrupa ekonomisinde de bir yavaşlama öngörüyorlar. Buna karşın büyüyen iş hacmi, bu öngörünün geri plana atılmasını sağlıyor."

PARK MALİYETİ BİN 440 EURO
İstanbul'da yeterli park alanının bulunmaması, pek çok kayıt dışı otoparkın denetlenememesi, Avrupalıların araç kullanım oranının, buna bağlı olarak da maliyetlerin yüksek olması gibi nedenler dolayısıyla İstanbul'daki park maliyetlerinin düşük olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre, İstanbul'da araç başına düşen yıllık park maliyeti, bin 440 Euro. Avrupa'nın en pahalı otoparkları ise Londra'nın West End bölgesinde bulunuyor. Yıllık araç başına park maliyetinin 6 bin Euro olduğu Londra'yı, 5 bin 400 Euro ile Roma, 4 bin 745 Euro ile yine Londra'nın havaalanının da bulunduğu Londra City takip ediyor. İstanbul'daki ofislerin giderleri de yıllık metrekare başına ödenen 66 Euro'luk maliyet ile pek çok Avrupa ülkesine göre daha düşük. Avrupa'da en fazla aidat ödenen şehir Londra'nın West End bölgesi. Yıllık metrekare başına 452 Euro ödenen West End'i 303 Euro ile Londra City, 140 Euro ile Dublin takip ediyor.