kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Borsa ikinci seansta yara sardı

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması ve Hükümet kanadının bu açıklamaya verdiği cevabın ardından Cuma gününden itibaren piyasalarda yaşanan tedirginlik, sabah saatlerinde etkisini çok sert bir şekilde gösterdi. Sert düşüşün ardından akşam saatlerinde piyasalar toparlanma eğilimine girdi.

Sabah açılış saatlerinde, yüzde 7,99 düşüşle güne başlayan İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta yükselişe geçti. 1,3950 YTL seviyelerine kadar yükselen dolar ise öğleden sonra bir gevşeme yaşayarak 1,3680 YTL seviyelerine kadar geriledi.

YÜZDE 4.01'LİK DÜŞÜŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 1.044,41 puan artarak 44.984,45 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,38 değer kazandı.

İlk seanstaki 2.921,27 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.876,86 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 4,01 oldu.

DOLARDA HAREKETLİLİK

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,3680 YTL, avronun satış fiyatı 1,8630 YTL oldu.

Piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,3640 YTL'den alınan dolar 1,3680 YTL'den satılıyor. 1,8570 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,8630 YTL oldu.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,3330 YTL olan dolar güne 1,3900 YTL'den, 1,8200 YTL olan avro 1,8950 YTL'den başlamıştı.

Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonları, alışta en düşük 1,3590 YTL, en yüksek 1,3625 YTL, satışta en düşük 1,3640 YTL, en yüksek 1,3675 YTL seviyesinde bulunuyor.

FAİZ YÜZDE 19,22 SEVİYESİNDE BULUNUYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında, toplam 9 milyar 553 milyon 774 bin YTL'lik işlem hacmi kaydedildi.

Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemlerde faiz, ortalama yüzde 17,50'den gerçekleşti. Gecelik işlemlerde en düşük oran yüzde 16,85, en yüksek oran yüzde 17,55 oldu.

TAHVİL-BONO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 1 milyar 980 milyon 813 bin 115,39 YTL olarak belirlendi. 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 20,62, bileşik getirisi ise yüzde 19,22'den kapandı.

Bu kağıdın Cuma günü kapanıştaki basit getirisi yüzde 19,78, bileşik getirisi yüzde 18,47 olmuştu.

PARİTE


Uluslararası piyasalarda, saat 17.30 itibariyle avro-dolar paritesi 1,3634 sterlin-dolar paritesi 1,9962, yen-dolar paritesi ise 119,46 düzeyinde seyrediyor.

"YERLİ YATIRIMCILAR POZİSYONLARINI KORUMALI"

Sabah Gazetesi Ekonomi yazarı ABDURRAHMAN YILDIRIM;

Yabancı yatırımcılar, hazine kağıdı alıyor ve borsada oynuyorlar, bu nedenle ülkeye döviz getirip bunu hazine kağıtları ve borsada yatırıma dönüştürüyorlar.

Yerli yatırımcılar ise döviz alıp, mevduat yapıyorlar. Yerli ve yabancı yatırımcılar aldıkları pozisyonların devamını getirirlerse, içinde bulunduğumuz siyasi belirsizlik sürecini izleyen dalgalanmadan karlı çıkarlar.

Önümüzdeki günlerde, Anayasa Mahkemesi hükümet aleyhine karar verirse piyasalar rahatlar, tersi bir durumda ise piyasalar çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİYLE PAZARTESİ 'KARA'RMADI

Sabah Gazetesi ekonomi muhabiri YAVUZ BARLAS;


Piyasalar cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananlarla ilgili beklenen dozda tepki gösterdi.

Borsada sert satış dalgasının arkasının gelmemesi, dolarda 1.40'ların aşılmayıp aksine satışların gelmesinin ise bir tek sebebi vardı: O da Anayasa Mahkemesi'nin alacağı karar sonrasında 'erken seçim' ihtimalinin doğabilecek olması.

Piyasalar şimdi hükümetin bir erken seçim kararı alarak seçilecek cumhurbaşkanını yeni Meclis'e bırakması ihtimali ile sağduyulu haraket ediyor. Yarın Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu görüşecek. Yatırımcılar buradan ilk oylamanın iptali yönünde karar çıkmasına odaklandı.

İMKB'deki sert düşüş gelişmekte olan borsalarda yatırımcıları tedirgin etti. Özellikle Türkiye'deki konjoktürden yeterli bilgi sahibi olmayan fonların diğer gelişmekte olan ülkelerin borsalarında da satışa geçtiği gözlendi. Rusya, Macaristan borsaları bu piyasaların başında geliyor.

"DOLAR 1,415 YTL SEVİYELERİNE KADAR ÇIKABİLİR"

Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk;

Yaşanan gelişmelerin piyasaları bir miktar olumsuz etkilediğini, ancak bunun sınırlı olduğunu söyledi.

Dövizdeki artışın 1.415 seviyelerine kadar çıkıp tekrar denge seviyesini arayacağını söyleyen Yıldırımtürk, borsanın değer kaybının da yine tahmin edilen aralıklarda olacağını belirtti.

Döviz piyasası temsilcileri de yaşanan gelişmeleri kaygı verici olarak görmedi. Özellikle kamu yönetim yapısının ve hazinenin güçlü olmasının krizlere karşı dayanıklılığı artırdığını belirten uzmanlar, kriz beklentilerini doğru bulmamakla birlikte Anayasa Mahkemesi kararının ve seçim sürecinin para piyasalarının yönünü belirleyeceğini dile getirdi.

PİYASALARIN GÖZÜ ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar;

Son günlerde yaşananların, piyasaların daha önce yaşadığı bir süreç olmadığını belirterek, ''Piyasaların bu noktada ne tepki vereceğini tahmin etmek güç'' dedi.

Piyasaların, uzlaşı olup olmayacağına bakacağını dile getiren Salar, ''Piyasanın tavrı, Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karardan sonra netleşebilir'' görüşünü aktardı.Bu nokta birkaç senaryo bulunduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmesi durumunda erken seçime gitme konusunda meşru bir ortamın oluşacağını anlatan Salar, Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmemesi halinde ise senaryoların daha da zorlaşacağını öne sürdü.

Borsanın güne kayıpla başladığını belirten Salar, şöyle devam etti:
''Eğer Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse ve genel seçimler öne alınırsa, bu bence olumsuz algılanacak bir şey değil. Belirsizliğin azalması açısından da olumlu olabilir. Gelişmeler henüz çok taze, önümüzdeki birkaç gün çok önemli. Bu gelişmelerin piyasaya mutlaka bir yansıması olacak ancak şiddeti ne olacak bilemiyoruz. Bu noktaya gelmemek lazımdı. Fransa'da Amerika'da Cumhurbaşkanı aday adayları 1 yıl öncesinden belliydi. Bu anlamda Türkiye'de o şekilde demokrasi kültürünün yerleşmesi gerekiyor.''

Bu hafta Halk Bankası'nın halka arz edileceğini de hatırlatan Salar, halka arzın bu hafta devam etmesi halinde siyasette yaşanan gelişmelerin fiyatı 1 milyar dolar seviyelerinde aşağıya çekebileceğini ifade etti. Bunun çok büyük bir bedel olacağını ifade eden Salar, siyasetin çözüm üretmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.


Sabah İNTERNET