kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yabancı yatırımcı akıyor denetimciler ordu kuruyor

SEÇKİN ÜREY
Yüksek büyüme ve akın akın gelen yabancılar denetim ve danışmanlık hizmetlerini patlattı. Sektörün büyük oyuncuları çalışan sayısından bahsederken 'bin'li rakamları telaffuz ediyor..
Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin özelleştirme ihalelerinin yanı sıra birleşme ve satın almalara yönelmesi, denetleyici ve düzenleyici kuruluşların yürürlüğe koyduğu düzenlemelere uyum çalışmaları, Basel II kriterlerinin 2008 yılında devreye girecek olması ile yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yakın zamanda yasalaşması beklentisi denetim ve danışmanlık hizmetlerini en hızlı büyüyen sektörler arasına soktu.

1200 KİŞİ OLACAKLAR
Sektörün büyük oyuncularına göre geçtiğimiz yıl, yüzde 40 - 50 arasında bir büyüme gerçekleşti. Doğrudan yabancı sermaye girişinin devamına bağlı olarak da bundan sonraki dönemde her yıl yaklaşık yüzde 35'lik büyüme bekleniyor. Dört büyükler olarak anılan KPMG, Deloitte, Ernst & Young ve PricewaterhouseCoopers (PwC) büyümeyle birlikte yeni üniversite mezunu eleman alımlarına hız verdi. Şirketler çalışan sayısını 2010 yılı sona erdiğinde 1200'ün üstüne çıkarmayı hedefliyor. KPMG Türkiye Başkanı Bülent Ejder'e göre de şirket 2010'un başından itibaren yaklaşık 300 çalışandan 1200 - 1500 aralığına ulaşmayı hedefliyor. Türkiye'nin büyüme hızına aynı kalitede hizmetle yetişebilmek için planlanan büyüklüklere ulaşmak zorunda olduklarını anlatan Ejder, "2007 yılı için de bünyemize en az 180 ile 200 arasında değişen yeni mezun katmak istiyoruz" diyor. Ejder, sektörün hızlı büyümesinin bir nedeni olarak da Türkiye'de finansal konularda şiddetli bir şekide ihtiyaç duyulan iş gücünün eksikliğinin denetim firmalarıyla kapatılmaya çalışılmasını gösteriyor.

ÖNEMLİ BÜYÜME GÖRÜLDÜ
Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yaveroğlu da 800 çalışan sayısının 2010 yılı geldiğinde 1200'ü aşmasını plandıklarını söylüyor. Deloitte'un bu yıl toplu alımlar kapsamında 200 yeni mezunu istihdam edeceğini belirten Yaveroğlu, deneyimli eleman alımı da eklendiğinde sayının 250'yi bulacağını ifade ediyor. Sektörün son yıllarda önemli bir büyüme sağladığına dikkat çeken Yaveroğlu, "Kurumsal risk, kurumsal finans, vergi ve danışmanlık bölümlerinin çalışan sayısını iki katına çıkaracağız" diyerek istihdam planlarını özetliyor.

SEKTÖR PATLAYACAK
Yeni yasal düzenlemelerin de devreye girmesiyle sektörde patlama yaşanacağını öngören Ernst & Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, 2007 - 2008 döneminde toplam eleman alımlarının 200'ü aşacağını dile getirdi. Dinçbaş, ekonomik gelişmelerin devamı halinde 2010 yılına gelindiğinde çalışan sayısının 1000'ü bulacağını belirtti. Dinçbaş, "Danışmanlık işlerimizdeki çok hızlı büyüme nedeniyle kendi kaynaklarımız yetersiz kaldığında doğal olarak yetişmiş eleman temin etme yoluna gidiyoruz" dedi. PwC yetkililerinin verdiği bilgiye göre ise geçtiğimiz yıl 200 yeni mezun işe alındı. Bu yıl da deneyimliler de dahil olmak üzere 250 kişi işe alınacak. PwC'nin gelecek üç yıllık iş planına göre büyüme ve bundan sonraki dönemlerde de her yıl işe 100 kişi alınması amaçlanıyor.
Haberin fotoğrafları