kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Kontrol altında ancak deli dana hastalığı bitmedi

MAHMUT SANCAK
AB'den canlı hayvan ithalatı konusu güncelliğini koruyor. OIE kriteri, "Bir ülkenin deli danadan arınması için en az 7 yıl hastalık görülmemeli" diyor. Ama bu kritere uyan AB ülkesi yok..
Avrupa ilk olarak 1985 yılında İngiltere'de ortaya çıkmasıyla birlikte tanıştığı deli dana (BSE) hastalığıyla mücadele etmeye devam ediyor. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE'nin rakamlarına göre Avrupa Birliği (AB) son 10 yıl içerisinde aldığı önlemler yardımıyla BSE'li hayvan sayısını düzenli olarak azaltmayı başardı. Rakamlara bakılırsa BSE'nin doğduğu ülke olarak bilinen İngiltere'de bile 1992 yılında 37 bin olan deli dana sayısı 2006'yılında 114'e geriledi. Ancak mücadelenin faturası ağır oldu. Yalnızca AB'nin BSE nedeniyle uğradığı ekonomik zararın 30 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. Kıta genelinde alınan önlemler çerçevesinde itlaf edilen hayvan sayısının ise 4 milyona yaklaştığı belirtiliyor.

OIE'YE GÖRE UYGUN DEĞİL
BSE karşısında elde edilen başarılara rağmen AB'li yetkililer temkinli konuşarak, "Salgın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ancak tehlikenin ortadan kalktığını söylemek yanlış olur" diyor. Bu arada AB, hastalığın kontrol altına alınması yönündeki olumlu gelişmeler nedeniyle 1990 yılında İngiltere'den sığır eti ve hayvan ithalatına getirdiği sınırlamaları kaldırmayı planladığını duyurdu. OIE'nin 26.09.2000 tarihli kriterlerine göre ise bir ülkenin BSE'den arınmış olduğunu kabul edebilmek için en son teşhis edilen BSE vakasından sonra, ülkede en az yedi yıl süreyle aynı hastalığın görülmediğinin belgelemesi gerekiyor. Oysa AB ülkelerinde BSE vakaları görülmeye devam ediyor.

AB'YE YÖNELİK YASAK SÜRÜYOR
Türkiye'de ise 25 Mayıs 1990 yılında alınan karar doğrultusunda İngiltere'den çift tırnaklı canlı hayvan, hayvan maddeleri, hayvansal orijinli yem katkı maddeleri ve bu maddeleri ihtiva eden yemlerin ithal edilmesi yasaklanmış bulunuyor. Bu karar 1996 yılında AB geneli için yaygınlaştırıldı. Ancak yurt dışından canlı hayvan ithalatı ise tamamen yasak değil. Bakanlığın öngördüğü sağlık koşullarını yerine getirdiği sürece BSE hastalığının görülmediği ülkelerden hayvan ithalatı halen serbest bulunuyor. Diğer yandan son dönemlerde özellikle büyük ölçekli olarak hayvancılık sektörüne yatırım yapan işletme sahipleri 10 yıldan beri hayvan ithalatının yasak olduğu AB'den büyük baş hayvan ithalatının yeniden serbest bırakılmasını istiyor. Ayrıca büyük baş hayvan ithalatının serbest bırakılmasıyla birlikte çok sayıda yabancı şirketin de yatırımcı sıfatıyla Türkiye'ye geleceği belirtilirken bu gelişmenin hayvancılık sektöründeki kaliteyi de artıracağı ileri sürülüyor.
Haberin fotoğrafları