kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Mey İçki'nin boşalttığı Beykoz'daki içki fabrikası da intifa süresi dolduktan sonra turizm tesisi olarak satışa çıkarılacak.

Tekel'e halen 5 talip var 15 günde satışa çıkabilir

Özelleştirme İdaresi, Tekel'in sigara bölümünü siyasi karar çıkarsa 15 gün içinde satmaya hazır. İdare, ikisi fon toplam 5 yatırımcının şirketle ilgilendiğini söylüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Tekel'e halen 5 talip var 15 günde satışa çıkabilir
Tekel'e ait sigara fabrikalarının "blok satış'' yoluyla özelleştirilmesine dönük teknik hazırlıklar tamamlandı. Alınan bilgiye göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Tekel'e ait sigara fabrikaları bir bütün olarak satılacak. Buna ilişkin şartnameye son şekli verilirken, yetkililer, siyasi otoritenin karar vermesi halinde sigara fabrikalarının özelleştirme ihalelerine 15 gün içinde çıkılabileceğini belirttiler.

SEÇİM SONRASINA KALIR
Ancak, genel seçimler nedeniyle Tekel'in özelleştirilmesinin seçim sonrasına kaldığına da işaret eden yetkililer, şu değerlendirmede bulundular: "Biz 6 sigara fabrikasının özelleştirilmesine yönelik bütün teknik çalışmaları tamamladık. Şartnamemiz de hazır. Sadece son değerlendirme rötuşları olabilir. Halen ikisi yabancı yatırım fonu, biri hem fon hem yatırımcı, ikisi de Türkiye'de yerli ortaklarla farklı alanlarda faaliyette bulunan toplam 5 yatırımcı, Tekel'in özelleştirilmesi ile yakından ilgileniyor. Söz konusu özelleştirmeyle ilgilenen yabancı yatırımcıların fazlalığı da, daha yüksek bir fiyat beklentisi yaratıyor.''

İLK İHALE İPTAL EDİLDİ
Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etti. Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel kâra geçti. Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda Tekel'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi.