kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

30 yıla dayanan dostlukları zirve yaptı

Ergun Aksoy
Gül ve Erdoğan'ın dostluğu, üniversitedeyken Türk Milli Talebe Birliği'ne üye olmalarıyla başladı. Gül'ün, Cemil Çiçek, Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu ile dostluğu da o yıllara uzanıyor..
"Nerede tanıştılar?" Söz ettiğimiz, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan'ın 30 yıllık dostlukları. 1970'lı yılların ikinci yarısında başlayan ve yıllar sonra Köşk'ten feragat etmeye kadar uzanan dostluğun hikayesi, üniversite ortamında başlar. Üniversitelerin politik gerilim ve şiddetin odağı olduğu yıllarda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne giren Gül, tercihini sağ görüşlü Milli Türk Talebe Birliği'nden yana kullanır. Kısa bir süre içinde Birlik'te sivrilir. O yıllarda Başbakan Erdoğan da Gül gibi aktif bir öğrencidir. Milli Türk Talebe Birliği'ni sürekli ziyaret eder, faaliyetlerine bizzat katılır.

İCRA KOMİTESİ'NDE
Erdoğan'ın bu yakın ilgisine kayıtsız kalmayan Birlik, onu orta "Öğretim Başkanlığı"na getirir. Gül ise İcra Komitesi'ne seçilir. Bu dönemde Gül ve arkadaşlarının resimleri sol gruplar tarafından duvarlara asılır ve aylarca üniversiteye girmeleri engellenir. Ancak, solcu gençlik farkında olmadan Gül-Erdoğan dostluğuna katkıda bulunacaktır. Nasıl olsa üniversiteye giremeyen Gül, bu dönemde Erdoğan'la daha sık biraraya gelmeye başlar. Birlikte sık sık paneller düzenler, etkinliklere katılırlar. Milli Türk Talebe Birliği Çatısı altında başlayan bu arkadaşlık 35 yıl sonra iktidara gelecektir. Gül'ün bu dönem siyaset yaptığı bazı isimlerle dostluğu da yine o dönemlere dayanır. Bu isimlerin başında Cemil Çiçek, Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu, Nevzat Yalçıntaş gelmektedir.

SİYASETE GİRİYOR
Gül, İstanbul İktisat Fakültesi'nde doktora da yaptıktan sonra bursla gittiği Londra'da iki yıl yaşar. Londra'da da sosyal ve siyasi aktivitelerden geri kalmaz. Fehmi Koru, Şükrü Karatepe ile kısa adı FOSİS olan Müslüman Öğrenci Birliği'nde Türk Öğrencileri Yardımlaşma Derneği'nin kurucuları arasında yer alır. 1991'de büyük oğlu Ahmet Münir'in sünnet düğünü için geldiği Türkiye'de, Refah Partisi İl Başkanı Şaban Bayrak'tan siyasete girme teklifi alır. Gül'ü hep Necmettin Erbakan'ın siyasete soktuğu sanılır. Ancak, Gül'ün aktif siyasete katılmasının altında Erdoğan'ın imzası vardır. Seçimlere hazırlanan RP, Kayseri için güçlü bir aday arayışına girer. RP'nin GİK toplantısında Erdoğan, Hasan Hüseyin Ceylan, Zekeriya Karaman ve Azmi Ateş, Gül'ün RP'ye alınmasını, GİK üyesi yapılmasını, genel başkan yardımcılığına getirilmesini önerirler. Ayrıca, partinin Kayseri birinci sıra milletvekilliği adayı olarak gösterilmesini teklif ederler.

RP GÜNLERİ
Gül önemli görevler üstlendiği RP'de Erbakan'la ters düşmeye başlar. RP kapatılıp yerine Fazilet Partisi kurulur. Siyasi yasaklı Erbakan, emanetçi arayışına girer. Erdoğan, Gül'ün kongrede aday olması için girişimlere başlar ve "Çık, arkandayım" mesajı verir. Melih Gökçek ve Abdüllatif Şener, aday olmayacaklarını belirterek, Arınç'la Gül'ü baş başa bırakırlar. Gül, Arınç'la buluşur. Gül'ün, Cumhurbaşkanı adayı olmasını sağlayan Arınç, o dönem yine Gül'ün önünü açan isim olur. Gül, Kutan'la girdiği yarışı 633 oya karşı aldığı 521 oyla kaybeder. Daha sonra FP de kapatılır. Yenilikçiler bundan sonra Milli Görüş camiasıyla bağlarını kopardılar ve AKP'yi kurmak için kolları sıvadılar.
Haberin fotoğrafları