kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gözler parlamentoda akıllar Mahkeme'de

ERSAN ATAR ANKARA
Alacağı kararla siyasi gelişmelerde etkili olacak olan Yüksek Mahkeme'nin 11 üyesi var. Üyelerden 7'si Sezer tarafından atandı. Ancak bu, Mahkeme'den "Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 kişinin TBMM'de olması gerekir" kararının çıkacağı anlamına gelmiyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Gözler parlamentoda akıllar Mahkeme'de
Bugünkü Köşk oylamasında 367 vekile ulaşılamaması durumunda gözlerin çevrileceği Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesi var. Üyelerin 7'si Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atandı ancak bu 367 itirazını kabul ederek ortak tutum izleyecekleri anlamına gelmiyor. 2-3 üyenin "Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir yetkisi yok" diyerek başvuruyu "baştan reddetme" eğilimi var. İşte Türkiye'nin gözünün çevrildiği kritik kararı verecek üyeler:

* DEMİREL ATADI: Başkan Tülay Tuğcu, Danıştay kökenli. Demirel tarafından, Danıştay'ın gösterdiği adaylar arasından atandı. Başbakan Erdoğan' la iyi ilişkileriyle biliniyor.

* BAŞKANVEKİLİ, "YETKİSİZ" DİYEBİLECEK İSİM: Başkanvekili Haşim Kılıç, Meclis'teki Cumhurbaşkanlığı oylamasını, "Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir yetkisi yok" diyerek reddetmeye yakın isimlerden birisi olarak gösteriliyor. Kılıç, sorunun Meclis'te çözülmesinin doğruluğunu savunmuştu.

* EN KIDEMLİ ÜYEDEN "RET" ÇIKABİLİR: Özal döneminde üyeliğe seçilen en kıdemli üye Sacit Adalı Refah Partisi ve Fazilet Partisi davalarında "kapatılmamalı" yönünde görüş belirttiği için Meclis'teki Cumhurbaşkanlığı oylamasının iptali başvurusunda ret oyu kullanmaya en yakın isimlerden birisi.

* O'NU DEMİREL SEÇTİ: Anayasa Mahkemesi üyeliğine Demirel döneminde seçilen Fulya Kantarcıoğlu bir önceki Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinde, o seçimlerin en güçlü adaylarından olan ve Sezer'in seçtiği üye Ahmet Akyalçın'ın karşısında aday oldu.

* KISA SÜREDE YARIŞA GİRDİ: Mehmet Erten, Sezer'in seçtiği üyelerden biri. Mahkeme'ye geldikten kısa süre sonra Mahkeme Başkanlığı'na aday oldu. Adaylığı, Sezer'e yakın olmasıyla açıklandı. Adaylıktan beklediğini bulamayınca Ahmet Akyalçın'ı destekledi.

* SEZER'İN ASKER KÖKENLİ ÜYESİ: Necmi Özler Cumhurbaşkanı Sezer tarafından, Askeri Yargıtay üyeliği görevini yürütürken Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ve Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşavirliği'nde görev yaptı.

* ASKERİ YARGIDAN 2. İSİM: Sezer'in askeri yargıdan seçtiği ikinci isim, Serdar Özgül'dür. Hakim Albay olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde görev yaparken 2004'te Anayasa Mahkemesi'ne seçildi. Sıkıyönetim mahkemelerinde çalıştı.

* TÜRBAN KARARLARINI O'NUN DAİRESİ VERDİ: Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay kökenli üyesi Şevket Apalak, türbanın kamusal alanda yasak olduğu yönünde kararlar veren Danıştay 8.Dairesi'nde görev yapıyordu. Sezer döneminde üye seçildi. Cumhurbaşkanlığı oylamasına karşı dava açılması halinde tavrının ne olacağı en çok merak edilen isimlerden biri.

* BARO GELENEĞİNDEN BİR İSİM: Sezer'in avukatlar arasından seçtiği üye, Serruh Kaleli. Türkiye Barolar Birliği'nde görev aldı. Barolar Birliği yönetimine yakın bir isim.

* BİR BÜYÜKELÇİ: Cumhurbaşkanı Sezer'in üst düzey yönetici kadrosundan atadığı isim: Alifeyyaz Paksüt. Mahkeme'nin en genç üyelerinden. O seçildikten sonra Sezer için, "Anayasa Mahkemesi'nde uzun yıllar 'güvence olsun' diye genç birini seçti" yorumu yapılmıştı.