kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Anayasayı yapan konuştu: 367 şart

Osman AYDOĞAN / ANKARA
1982 Anayasası'nın mimarlarından Mümin Kavalalı "Tutanaklara detaylı olarak geçmedi ama 367 kişi olmazsa olmaz" dedi..
Cumhurbaşkanlığı seçiminin kritik sorusu Genel Kurul'da 367 milletvekilinin bulunmasına gerek olup olmadığı... 12 Eylül dönemin Danışma Meclisi ve Anayasa Komisyonu üyesi Mümin Kavalalı, Anayasa'yı yapan kişilerden birisi olarak tartışmaya gerek olmadığını belirterek şunları söylüyor: "Gayet basit; 1 ve 2'nci turlarda 367 şart. Üçüncü turda gerek değil, 276 yeterli. Toplantı ne olursa olsun 367 kişi olmazsa olmaz. Bunlar detaylı tutanaklara geçmedi ama 367 kişi lazım." Bu konudaki diğer düşünceler ise şöyle:

* Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk: 367 oy, karar sayısı içindir. Yani oy sayısı içindir. Kesinlikle toplantı yeter sayısı değildir. Anayasa'da toplantı yeter sayısı bir tek maddede vardır. Bu da 96. maddedir. O sayı da 184'tür. Bunun dışında zaten görüşme yapılmayan işlemlerde toplantı söz konusu olmaz.

* Avukat Özdemir Özok (Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı): Bu tartışma Türkiye'nin gündemine oturdu. 367 tartışmalarının lehinde de aleyhinde de görüş bildiren çok değerli hukukçular var. Bunları bir tarafa koyduğumuz zaman o gün seçime egemen olan siyasal iktidar bundan son derece etkilendi. Mesele budur. Benim kişisel görüşüm Anayasa'nın 96. ve 102. maddesi TBMM İç Tüzüğü'nün son değişiklik halindeki 75. maddesini bir arada yorumladığımız zaman Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir seçimde ilk toplantıda katılanların sayısının 367 olması gerektiği doğrultusundadır.