kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Anzaklar atalarını andı

Yeni Haber
Çanakkale Savaşları'nın 92. yıldönümünde Anzaklar, savaşta hayatını kaybeden atalarını Şafak Ayini ile andı.

Gelibolu Yarımadası'na 92 yıl önce bugün saat 05.30'da başlayan Anzak çıkarması dolayısıyla Anzak Koyu'nda savaşta hayatını kaybedenler için Şafak Ayini düzenlendi.

Törende konuşan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, savaşta hayatını kaybeden çok sayıda Yeni Zelandalının mezarının bulunduğu Gelibolu'nun tüm Yeni Zelandalılar için kutsal bir yer haline geldiğini söyledi.Peters, ''Askerlerimizin cesareti ve burada 92 yıl önce yaşadıkları kayıplar, tarih kitaplarımıza, arşivlerimize ve milli ruhumuza kazınmıştır. Gelibolu birçok kişi tarafından bizim bir ulus haline gelişimiz ve eşsiz bir Yeni Zelanda kimliği yaratışımız için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir'' dedi.

Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerler arasındaki Anzak yoldaşlığının burada başladığını ve halen bugünkü ilişkilerinin temel ilkesini teşkil ettiğini anlatan Peters, şunları söyledi:

''Bir uzlaşma ruhu ve kayıplara ilişkin olarak duyulan ortak acı, bugün Türk hükümeti ve halkıyla paylaştığımız geniş ve yapıcı bir ilişkiye dönüşmüştür. Yeni Zelandalı askerler, ülkelerini savunmak için savaşan Türklerin cesareti ve askeri yeteneklerine büyük saygı duymuştur.

Savaşın ardından uzlaşma yolunun önünü açan kişi, Gelibolu'da tümen komutanı olan ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'tür. Buradaki muharebe alanında ve Wellington'daki Atatürk Anıtı'nda yazılı olan asil sözleri, Yeni Zelandalılar için halen çok anlamlıdır ve asla unutulmayacaktır. Her iki tarafın da yaşadıkları acılar ve kayıpları anmak adına, gelin kendimizi milletler arasındaki uyuşmazlıkların savaş yoluna gidilmeksizin çözümlenebileceği bir dünya yaratmaya adayalım.''

AVUSTRALYA SAVUNMA BAKANI NELSON

Avustralya Savunma Bakanı Dr. Brendan Nelson ise ''garip bir tevazu içinde idealizmden doğan fedakarlıkla şekillendirilmiş bir mirasın özgür ve kendine güvenen varisleri olarak'' Gelibolu'da bulunduklarını kaydetti.
Bunu birbirlerine, uluslarına ve insanlığın ideallerine güçlü bir bağlılık içinde yaptıklarını anlatan Nelson, ''92 yıl önce bu saatte Anzaklar sadece yapacaklarıyla değil aynı zamanda bunu yapma şekilleriyle de ulusumuza dünyadaki kimliğini ve yerini vermenin eşiğindeydi'' diye konuştu.
Nelson, çıkarmanın ilk gününde 2 bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı zaiyatı olduğunu, cesur Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların kanlı bir fedakarlık içinde iki ulus arasındaki bağı güçlendirdiğini, savaş sonunda 8 bin 700 Avustralyalının öldüğünü 19 bin kişinin ise yaralandığını, ancak Türk rakiplerine saygılarının devam ettiğini belirtti.

Törende, 2. Kolordu Komutanlığında görev yapan Yarbay Şamil Özdağ, Atatürk'ün Anzak askerleri için verdiği mesajı okudu.Yaklaşık 10 bin Avustralya ve Yeni Zelandalının katıldığı törende, ilahi ve dualar okundu. Çanakkale Savaşları'na katılan ülkelerin temsilcileri de çelenk koydu.
Törene Türkiye adına Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal katıldı.Tören sırasında geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken, töreni çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izledi.

Törende, Çanakkale Savaşları'na ilişkin bir sinevizyon gösterisine yer verildi, Anzak askerlerinin mektuplarından örnekler sunuldu.

(AA)