kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Göçmenler: Sarko kazanırsa yakarız

Fransa tarihine damgasını vuran banliyö isyanındaki göçmen gençler, cumhurbaşkanı olma yolunda ilerleyen Sarkozy'yi kendilerince uyardı: İktidara gelmesi yumuşak karşılanmaz..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Göçmenler: Sarko kazanırsa yakarız
Fransa'da 22 Nisan'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda birinci, UMP lideri Nicolas Sarkozy oldu. Ancak aldığı rekor düzeydeki oy, ülkede gerilimli bir bekleyişe yol açtı... 6 Mayıs'taki ikinci tur öncesi göçmenler ve banliyö gençliğinden Sarkozy'ye sert mesaj geldi: "İkinci turu sen alırsan burayı yakarız!.." İngiliz Times gazetesine konuşan gençler, polisten kaçarken trafoya saklanan bir gencin ölmesi, bir Türk'ün de yaralanmasıyla başlayan olaylara gönderme yaptı: "Eğer Sarkozy cumhurbaşkanı olursa banliyölerde aynı olaylar bir kez daha yaşanır..."

GAZETELER DE 'UYARDI'
Mali asıllı KonJaousse (28 ) "Sarkozy'nin seçilmesi yumuşak karşılanmayacaktır. Benzer olaylar yaşanacak" dedi. JeanFrançois Charman, "Buradaki gençler istenmediklerini düşünüyor. Çünkü Fransızlar ten rengi farklı olanların sadece işçi olabileceğini düşünüyor. Bu da göçmenleri etkiliyor" dedi. Fransız Le Figaro gazetesi de, "Aynı gruplar benzer protesto gösterileri yapacak" diye yazdı. Öte yandan seçimden üçüncü sırada çıkarak yarışa veda eden merkez aday François Bayrou, ikinci turun anahtarını elinde tutuyor. Hem Sarkozy hem de Segolene Royal'in yanına çekmek için yarıştığı Bayrou, "Bir anda ülkenin en çok iltifat işiten adamı" oldum diyerek basınla şakalaştı. Le Figaro, "Royal, Bayrou'ya iletişim kurma teklifi yapıyor. Aynı şeyi Sarkozy de istiyor. Bayrou'nun oylarını alan seçimden zaferle çıkacak" diye yazdı.

İKİ HAFTALIK İSYAN
2005 yılında yaşanan banliyö isyanına, korktukları için polisten kaçan gençlerin başına gelenler yol açtı. Yaklaşık 2 hafta süren olaylar sırasında İçişleri Bakanı olan Sarkozy, gençler için "pislik" ifadesi kullanarak göçmenleri kızdırmıştı. Yaklaşık 5 bin araç yakılmış, 1800 kişi de tutuklanmıştı.
Haberin fotoğrafları