kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP'den Gül'e destek yok Anavatan kapıyı açık bıraktı

Şenol ATEŞ - Uğur BECERİKLİ
"367" riskine karşı destek turuna çıkan Gül, Baykal, Mumcu ve bazı bağımsız milletvekilleriyle bir araya geldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
CHP'den Gül'e destek yok Anavatan kapıyı açık bıraktı
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, adaylık başvurusunu hemen ardından, 367 engeline takılmamak için destek turuna çıktı. CHP destek vermeyeceğini yineledi, Anavatan Partisi kapıyı aralık bıraktı. Çankaya seçiminin Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasını istemeyen AKP'nin 353 sandalyesi bulunuyor. İlk turda seçilmek için 367 oy gerekiyor. CHP ise oylamaya 367 vekil katılmazsa Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. 14 eksiği bulunan AKP bu sayıya ulaşmak için hemen harekete geçti. Gül'ün ilk durağı CHP oldu. Gül CHP'ye giderken heyetine, Baykal'ın "dostu" Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz ile muhalif isimlerden Ertuğrul Yalçınbayır'ı da aldı.

CHP OYLAMAYA KATILMAYACAK
50 dakika süren görüşmede Gül, "Anayasa'nın ifade ettiği cumhurbaşkanı kimliğine uygun bir cumhurbaşkanı olacağım. Parti kimliğimi bırakacağım. Tarafsız olacağım" diyerek destek istedi. Baykal ise "Keşke bu tavrı daha önce başlangıçta sergileseydiniz. Süreç yanlış yönlendirildi" sözleriyle kapıyı kapattı ve oylamaya katılmayacaklarını yineledi. Gül'ün ikinci durağı Anavatan Partisi Genel Merkezi oldu. 45 dakika süren görüşme sonrasında Mumcu tartışmaları kişiler üzerinden yürütmediklerini belirterek, AKP grubunun da ne şekilde tepki vereceğinin henüz belli olmadığını söyledi. Mumcu, bugün MYK'yı toplayacaklarını, kararı birleşme görüşmelerini yürüttüğü DYP lideri Ağar'la da görüşeceklerini belirtti.

ERDOĞAN'A NEZAKET ZİYARETİ
Gül, bağımsız milletvekilleri Hakkı Akalın, Mustafa Sayar, Süleyman Bölünmez, Fuat Geçen, Ülkü Güney ve Ersoy Bulut ile de görüştü. Bugün DYP lideri Ağar ile görüşerek destek isteyecek olan Gül ayrıca Zülfü Livaneli ve Memduh Hacıoğlu ile bir araya gelecek. Gül eşiyle, akşam da Başbakan Erdoğan'ı Keçiören Subayevleri'ndeki evinde ziyaret etti. Bu sürpriz görüşme, "nezaket ziyareti" olarak açıklandı. Gül, temasları sırasında SABAH'ın Meclis'teki bürosunu da ziyaret etti.