kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Öğretmenler eylemde çocuklar tatilde

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ek ders ücretlerinde kesinti yapan genelgesi ile okul yöneticilerinin atanmasına ilişkin yönetmeliği Türkiye genelinde on binlerce öğretmene sınıfları boşalttırdı, sevk alan öğretmenler basın açıklamalarıyla AKP iktidarını ve Milli Eğitim Bakanlığı protesto etti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, düzenlemelerin geri çekilmesi çağrısında bulunurken, geri adım atılmaması durumunda 4 günlük boykot ve eylem uyarısında bulundu. Sakarya'daki protesto gösterisinde 5 Eğitim-Sen'li sendikacı gözaltına alındı. MEB Müsteşarı Necati Birinci de illere gönderdiği genelgede eğitim öğretimin aksatılması durumunda yasal işlem yapılmasını istedi.

Eğitim alanındaki üç büyük sendika Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamalarına karşı Türkiye genelinde eyleme yaptı. Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş'e üye on binlerce öğretmen, izin ve hastalık gerekçeleriyle iki gün okula gidilmemesi halinde o haftaki ek ders ücretinin kesilmesini öngören genelge ile 13 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve okul yöneticiliklerinde atama sınav, mülakat şartını kaldıran "Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği" nedeniyle okullarına gitmedi. Sağlık kurumlarından sevk alarak okullarına gitmeyen öğretmenler, Türkiye genelinde basın açıklamaları yaparak AKP iktidarını ve Milli Eğitim Bakanlığı protesto etti.

MEB'İN ÖNÜNDE 2 BİNE YAKIN KİŞİ TOPLANDI


Sevk eylemi kapsamında Ankara'daki Eğitim-Sen'li öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı'nın önünde toplandı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Bakanlık önündeki eyleme 2 bine yakın eğitim çalışanı katıldı. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ile CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin de destek verdiği eylemde öğretmenler 1 saat boyunca protesto gösterilerinde bulundu. Katılımcılar ellerinde "Gerici, ırkçı kadrolaşmaya hayır", "Annemin ders ücretine dokunma! O parayla beni okutuyor", "Savaşa değil eğitime bütçe", "Öğretmen, emekçi düşmanı Çelik istifa", "Bakan Çelik elini cebimizden çek" dövizleri taşıdı ve aynı içerikli sloganlar attı.

4 GÜNLÜK BOYKOT UYARISI


Eylemde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendikalarına üye on binlerce öğretmenin bugün alanlarda olduğunu belirtirken, Bakanlığın eylemlerine neden olan uygulamaları bir an önce geri çekmesi çağrısında bulundu. Ek ders ücretlerinde yapılan kesinti ile okullardaki kadrolaşmanın AKP'nin uyguladığı ve Türkiye'yi 'ılımlı İslam' ülkesi haline getirmeyi de öngören neoliberal politikaların uzantısı olduğunu vurgulayan Dinçer, "Bu neoliberal iktidar kazanılmış bir hakkı yağmalıyor. 4.5 yıldır AKP'nin gerici, ırıkçı kadrolaşma yaptığını haykırıyoruz. Son olarak yangından mal kaçırırcasına çıkartılan yönetmelikle 20 bin yönetici ataması gerçekleştiriliyor. Atanacak kişilerin listeleri AKP teşkilatlarında hazırlanıyor. Temel kriter ise ya İmam Hatip Lisesi mezunu ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olmak" dedi. Yönetmeliğin okul müdür yardımcılarını belirlemeyi müdürlere, müdürleri belirlemeyi il milli eğitim müdürlüklerine, doğrudan Bakanlığa bağlı okullardaki yöneticileri belirlemeyi ise Bakan'a bıraktığına işaret eden Dinçer, "Tamamen siyasal ve partizanca atamalar yapılacak. Öyle yağma yok Sayın Çelik, AKP iktidarı. Eğitimi kuşatmayı gerçekleştiremeyeceksiniz" dedi.

Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Çelik'e hem ek ders genelgesini hem de atama yönetmeliğini geri çekme çağrısında bulunurken, geri adım atılmaması durumunda boykot ve eylem kararı alacaklarını ifade etti. Dinçer, "Bu düzenlemeler geri çekilmezse ek ders ücretlerini kazanan, tarihiyle gurur duyduğumuz Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın geçmişte yaptığı 4 günlük boykot gibi boykotlar ve eylemler yapacağız" dedi.Eğitim-Sen'li öğretmenler açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

"ÖĞRETMENİ EZE EZE MEMLEKET ÇIKMAZ DÜZE"


Türk Eğitim-Sen'li üyeler de Bakanlık önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi. Bakan Çelik'i istifaya çağıran sendikacılar, "Öğretmeni eze eze memleket çıkmaz düze", "Devleti var eden memur çıktı çileden" sloganları attı. Katılanlar adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen 4. Nolu Şube Başkanı Dursun Öcal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4.5 yıldır önündeki hukuk duvarını görmediğini ve kafasını sürekli duvara çarptığını belirterek, "Öldüğünü başını tabutun kapağına çarpınca anlayan mevta gibi, mevcut iktidar ve Hüseyin Çelik de başlarını seçim sandığına çarpınca neleri yanlış yaptığını anlayacak, ancak iş işten geçmiş olacaktır" dedi.

5 SENDİKACI GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan Eğitim-Sen'in Sakarya Şubesi tarafından Sakarya Caddesi 21 Haziran İlköğretim Okulu önünde toplanan 100 kişilik grubun Atatürk Bulvarı'na yürümek istemesi üzerine polisler aralarında tartışma yaşandı. Basın açıklamasına izin veren polis açıklamanın sona ermesinin ardından 5 yöneticiyi gözaltına aldı.

MEB'DEN UYARI

Milli Eğitim Bakanı adına MEB Müsteşarı Necat Birinci sevk eylemlerine yönelik bir genelge yayınlayarak öğretmenleri uyardı. Genelgede il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul yönetimlerinden, sevk evraklarının sağlık kuruluşlarında işlem görüp görmediğini titizlikle takip etmelerini bildirdi. Müsteşar Birinci, eğitim ve öğretimin aksatılması durumunda yasal işlem yapılmasını istedi.

(ANKA)