kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kaçırılan mühendisler yurtta

Yeni Haber
Nijerya'da kaçırıldıktan serbest bırakılan Türk mühendisler İlker İzci ve Murat Orhan, uçakla İstanbul'a geldi.

Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağıyla Lagos'tan Atatürk Havalimanı'na gelen İzci ve Orhan, burada aileleri tarafından karşılandı.Murat Orhan, yaptığı açıklamada, başlarına çok fazla talihsizlik geldiğini belirterek, 2'si silahlı 3 kişinin zorla kapısını açtırdıkları araçlarına bindiğini söyledi.

Bu kişilerin üniformalı oldukları için arama noktalarından rahatlıkla geçtiklerini ifade eden Orhan, daha sonra bindirildikleri bir tekne ile bilmedikleri bir yere götürüldüklerini anlatarak, ''Çok korktuk. Sürekli baskı altında yaşadık'' dedi.

Kendilerini kaçıran kişilerin alkol ve uyuşturucu aldığını anlatan Orhan, ''Size her hangi bir şiddet uygulandı mı?'' şeklindeki soruya, ''Bize yönelik bir defa şiddet oldu, zorladılar. Çok fazla stres altında yaşadık. Psikolojimiz bozuldu'' yanıtını verdi.

Orhan, ''Türk olduğumuz için kaçırıldığımızı düşünmüyorum. İçeriden birinden şüpheleniyoruz. Bu konu araştırılıyor. Siyasi bir örgütün dalı tarafından kaçırıldık'' diye konuştu.

İlker İzci de, ''İçeride olduğunuz için tabii ki korku ve panik oluyor. Fidye miktarını tam olarak bilmiyorduk. Ancak yaklaşık 40 milyon dolar civarındaydı'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün kurtarılmaları konusunda girişimde bulunduğunu belirten İzci, Gül'ün daha sonra kendilerini aradığını ve sağlık durumlarını sorduğunu anlattı. İzci, ''Devlet yetkilileri araya girdi. İlgilendiler sağolsunlar. Aileme kavuştuğum için çok mutluyum. Sürekli baskı altında tutulduk. Zor günler geçirdik'' diye konuştu.İzci ve Orhan, 7 Nisanda Nijerya'nın petrol bölgesi Niger deltasındaki Port Harcourt'ta kaçırılmış ve 13 gün sonra serbest bırakılmıştı.

(AA)