kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Financial Times: Bu satın alma büyük bir kumar. Dev birleşmeler her zaman beklenen sinerjiyi yaratmaz. Barclays’in, ABN Amro’yu satın almasıyla birlikte ABN Amro markası da tarihe karışacak.

Fonlardan korkan ABN-Amro 91 milyar $'a Barclays'in oldu

MAHMUT SANCAK
Hedge fonlara yem olmak istemeyen Hollandalı ABN Amro, İngiliz Barclays'in 91 milyar dolarlık teklifine 'evet' dedi. Satın alma sonrası dünyanın en büyük 5'inci, Avrupa'nın ise 2'nci bankası kurulmuş olacak..
ABN Amro Başkanı Rijkman Groenink yaptığı açıklamada Barclays'in kendileri için en uygun partner olduğuna işaret ederek oluşacak sinerjinin kısa sürede görüleceğini söyledi. Barclays satın alma anlaşması uyarınca ABN Amro'nun ABD kolu LaSalle'yi de 21 milyar dolara Bank of America'ya satacağını duyurdu. Satın alma sonrası kurulacak yeni bankanın adının Barclays Plc olacağı, 70 ülkede faaliyet göstereceği ve toplam 47 milyon müşterisinin olacağı ifade edildi. 217 bin kişinin çalışacağı banka Hindistan'dan Brezilya'ya kadar çok geniş bir coğrafyada hizmet verecek. Bankanın genel merkezi Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunurken yeni şirketin başkanlığı da Barclays Başkanı John Varley tarafından yürütülecek.

12 BİN 500 KİŞİ İŞİNİ KAYBEDECEK
Uzmanlar birleşmenin resmen tamamlanması için anlaşmanın her iki şirket hissedarları tarafından onaylanması gerektiğine işaret etti. Ayrıca bankanın faaliyette bulunacağı 70 ülkenin rekabet mevzuatına da uyumlu hale gelmesi gerekecek. Uzmanlar tüm prosedürlerin bu yılın son çeyreğine kadar tamamlanabileceğini belirtiyor. Anlaşma sonrası yapılan açıklamada satın almanın gerçekleşmesiyle birlikte bankanın 2010 yılına kadar toplam 4.8 milyar dolar tasarruf sağlayacağı duyuruldu. Buna bağlı olarak birleşmeyle birlikte 12 bin 500 kişinin işten çıkarılacak olması ise çalışanları endişelendiriyor. Yapılan açıklamalara göre birleşme sonrası atılacak ilk adımların başında 2.8 milyar dolarlık ön tasarruf programının yürürlüğe konması bekleniyor. Bu çerçevede toplam 12 bin 500 kişinin işine son verilirken çalışan maliyetlerinin daha düşük olduğu bölgelerde yaklaşık 10 bin 800 kişilik yeni iş alanı yaratılacak.
Haberin fotoğrafları