kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Organik gıdalar yiyerek kansere karşı korunun

SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ
Kanser oluşumunda yüzde 50 etkin olan beslenme konusunda uzmanlar, organik gıdaları öneriyor. Özellikle mevsiminde tüketilen organik gıdalar, başta kanser olmak üzere diğer hastalıklara karşı da koruma sağlıyor..
Son yıllarda hızla artan kanser vakalarından korunmada beslenmenin de çok önemli olduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, kansere karşı organik gıdalarla beslenmeyi öneriyor. Dizdar, organik gıdalar hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

* Organik gıda kanseri önler mi?
Kanserin son yıllarda arttığı kabul ediliyor. Bu artışta beslenmenin etkisi yüzde 50... Bu yüzden organik besinler tüketerek kanseri önlemek mümkün. Organik gıdaların zaten normal doğal beslenmede olması gerekiyor. Herkesin organik gıdayla beslenmesi halinde, çevresel faktörlerle ortaya çıkan kanserden yüzde 50 hatta daha fazla korunmak mümkün olur.

ORGANİK MODA OLAMAZ!
* Bebeklere organik gıda verilmeli mi?
Bebek ve çocukların daha fazla organik gıda alması gerekli. Gelişim çağındaki tüm çocuklara da sinir, kas ve beyin gelişimleri için katkısız ürünler verilmeli. Bebek beslenmesinde mamül ürünlerden kaçınılmalı.

* Organik gıda moda mı?
Kesinlikle moda olarak algılanmamalı. Katıksız ve zamanında üretilen gıdaların tüketimi olarak düşünülmeli. Organik tarım aslında olması gereken bir yöntemken, Türkiye'de moda kavramı haline geldi. İnsanlar, önce ucuz olan ürünlere yöneliyor. Ancak bunların önemli bir kısmı işlenmiş tarımla üretilen gıdalar. Bu ürünler olabildiğince ucuza getiriliyor. Ama organik olanlar tüketilmeli.

* Ürünün üzerindeki etiket organik olduğunu kanıtlar mı?
Organik gıdaların piyasada ayrı bir pazar olacağını düşünen insanlar, ürünlerinin üzerini etiketliyor. Etiketlemenin, kesin bir güvence sağladığını söyleyemeyiz. Ancak firma güvenilir ise buna itibar etmelisiniz. Zaman zaman suistimaller de olabiliyor.

* Organik ürün nasıl seçilmeli?
Bir ürünün görünüşünden organik olup olmadığı anlaşılamaz. Türkiye'de tüketiciler, biraz üreticilere güvenmek zorunda. AB ülkelerinde organik gıdaların hangi tarladan getirildiği etiket üzerinde bildirilmek zorunda. Ancak bu yöntem, Türkiye'de henüz uygulanmıyor.

* Organik ürünler neden çok pahalı?
Bunun gelir seviyesi yüksek bir kesime hitap etmesinden kaynaklanan suni bir artış olduğunu düşünüyorum. 3- 5 katı pahalı olmasına gerek yok. Diğer ürünlere göre fiyatlarının biraz fazla olması, yoğun emek harcanarak üretmeleri ve organik gübre kullanılmasından kaynaklanabilir.
Haberin fotoğrafları