kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

FT: Türkiye, Halkbank arzı ile 1.5 milyar $ kazanacak

Financial Times'a göre, Hükümet Halkbank'ın halka arzından 1.5 milyar dolar bekliyor. Haberde, Halkbank'a 6.1 milyar dolar ila 7.6 milyar dolar arasında piyasa değeri biçildi..
Financial Times Gazetesi'nde yayımlanan habere göre, Halkbank'ın yüzde 25'inin halka arzından en az 1.5 milyar dolar gelir bekleniyor. 'Halkbank'ın 1 milyar dolarlık halka arzı başladı' başlıklı haberde, Türkiye'nin ikinci büyük kamu bankası olan ve sektörde pazar payına göre 5'inci büyük banka konumunda olan Halkbank'ın değerinin 6.1 milyar dolar ila 7.6 milyar dolar arasında değiştiği belirtildi. Haberde, hükümetin Halkbank halka arzından 1.5 milyar dolar gelir beklediği bildirilirken, halka arzdan sonra kalan yüzde 75'lik hisse için ise stratejik bir satış gerçekleşebileceği ifade edildi. Türkiye'de bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma ve birleşmeler ile büyüdüğünü ve son iki yıldır sektörde adeta satın alma furyası yaşandığına dikkat çeken gazete, Citigroup, Unicredit, Fortis ve Yunanistan Ulusal Bankası gibi bölgesel ve küresel banka gruplarının yerli bankaları satın alarak Türk piyasasına girdiklerine işaret etti. Halkbank'ın özelleştirme süreci ile ilgili olarak daha önce tek bir yatırımcıya satılma planının bulunduğunu, bu planın, bazı büyük Türk bankalarının ve en az iki yabancı bankanın ilgisini çektiği belirtilen haberde, bu plandan vazgeçilerek, halka araz yönteminin benimsendiği anımsatıldı.

% 75'İ 2008'DE SATILABİLİR

Haberde, Garanti Yatırım'dan Mahmut Kaya'nın "Hükümet, geri kalan yüzde 75'inin -büyük bir olasılıkla 2008'de- satılacağını açık bir biçimde dile getirdi ve bu, halkın arza yönelik talebinin en büyük kamçısı olacak" değerlendirmelerine de yer verildi. Halkbank'ın, Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılında Anadolu'da sanayileşme ve tarım ekonomisini teşvik etmek amacıyla bir kalkınma bankası olarak kurulduğunu hatırlatan gazete, Halkbank'ın hala büyük kentlerin dışındaki küçük ve orta boyut şirketlere odaklandığına dikkat çekti. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın da görüşlerinin aktarıldığı haberde, Aydın, Türkiye'de her büyük kent ve kasabada şubesi bulunan dört bankadan biri olduklarını vurgulayarak, "İstediğiniz kişiye sorun: KOBİ'ler sektöründe en aktif banka hangisi? Halkbank diyecekler. Biz bu sektörde asıl markayız" dedi.
Haberin fotoğrafları